Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας για Σουδάν: Κομάντος και πολεμικά αεροσκάφη μετασταθμεύουν στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων

Δένδιας για Σουδάν: Κομάντος και πολεμικά αεροσκάφη μετασταθμεύουν στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων
«Μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο - Σε ετοιμότητα για απεγκλωβισμό Ελλήνων», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
(upd)Μετά την επικοινωνία του το βράδυ του Σαββάτου 22/4, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Josep Borrell, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προέβη σε δηλώσεις και ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, για τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν, όπως η μεταστάθμευση αεροσκαφών στην Αίγυπτο, καθώς είναι για δεύτερη εβδομάδα εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ που σφυροκοπείται από σφοδρές μάχες, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο ΚΟΣΜΟΣ.
Όπως είπε, «αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων, στην Αίγυπτο, σε ετοιμότητα για να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών», γνωστοποίησε ο ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων.
Ακολούθως, της ανακοίνωσης αυτής αργά το απόγευμα της Κυριακής 23/4 το ΓΕΕΘΑ, έκανε γνωστό πως δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Ειδικότερα, αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων πολιτών».
Παράλληλα, είπε πως «έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου μονάδα διαχείρισης κρίσεων που βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΕΕ αλλά και συνεδριάσει δύο φορές την ημέρα» και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΞ παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Μάλιστα, τόνισε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών που πρέπει να απεγκλωβιστούν περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κύπρου.
Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, «120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης.
Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

Έλληνας τραυματίας

Σύμφωνα με τον Γεράσιμος Παγουλάτο, επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Χαρτούμ δύσκολες είναι οι ώρες και για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν.
Ο ένας εξ αυτών χρειάζεται «άμεση βοήθεια».
Και προσέθεσε ότι «γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, αφού σχεδόν τα μισά νοσοκομεία έχουν κλείσει».

Επικοινωνία με Borrell

Στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Josep Borrell.
Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε και την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».
Στην επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών - μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν.
Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

Kοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια απεγκλωβισμού

Η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το «εμπόλεμο» Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γαλλία προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση, και ήδη έχει ξεκινήσει η εκκένωση Γάλλων πολιτών και διπλωματών όπως και από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, ενώ υπήρξε επικοινωνία του ΥΠΕΞ και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ».
Η Ελλάδα είχε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το κύμα συγκρούσεων επισημάνει την ανάγκη και σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα, συνολικά, πλησιάζουν τις 20.000.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Νίκου Δένδια:

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή.
Το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν.
Καλέσαμε επίσης τους έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.
Στις 16 Απριλίου με νέα ανακοίνωση το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη βοήθεια στους εκεί ευρισκόμενους πολίτες.
Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο μητροπολίτη Ινδίας, τον κ. Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας. Καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν.

Συγχρόνως, έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας αλλά και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, με παρουσία στελεχών του υπουργείου Άμυνας.
Το ΥΠΕΞ γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για την ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ευρωπαΐων υπηκόων.
Το θέμα θα το θέσω αύριο το πρωί στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.
Έχω επίσης προβεί σε μια σειρά επικοινωνιών με ανώτατους ξένους αξιωματούχους για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των ελλήνων πολιτών.
Αναφέρομαι στις επικοινωνίες μου με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, στις 18 και 24 Απριλίου.
Στις τρεις επικοινωνίες μου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι, υφυπουργό της Γαλλίας, κ. Ζαχαροπούλου και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τσούνη.

Προ ολίγου, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών.
Επαναλαμβάνω, κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν.
Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.
Θα ήθελα επίσης σαν καταληκτική παρατήρηση να πω ότι στον κατάλογο των ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό, περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης