Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Το άγνωστο τετ α τετ με Erdogan μετά το «Μητσοτάκης γιοκ»

Δένδιας: Το άγνωστο τετ α τετ με Erdogan μετά το «Μητσοτάκης γιοκ»
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε μια συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο τον Ιούνιο του 2022
Σχετικά Άρθρα
Μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, που μέχρι και σήμερα είχε παραμείνει κρυφή, αλλά φαίνεται πως άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας των δύο χωρών, αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Το τετ α τετ συνέβη μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του προέδρου Erdogan, όταν και είχαν κοπεί παντελώς οι γέφυρες επικοινωνίας με την Άγκυρα. «Όταν διασταυρωθήκαμε τυχαία, όμως, με τον Τούρκο πρόεδρο -με τον οποίο διατηρούσα γνωριμία αρκετών ετών προτού αναλάβω υπουργός Εξωτερικών- στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022, του ζήτησα να επιτρέψει στον Mevlut Cavusoglu να συνομιλεί μαζί μου για θέματα στα οποία χρειαζόταν άμεση επικοινωνία, ώστε να προλάβουμε μια τυχόν κλιμάκωση.
Εκείνη την ώρα ο Τούρκος πρόεδρος δεν απάντησε. Εκτιμώ όμως ότι παρασχέθηκε η σχετική άδεια, καθώς ύστερα από λίγες ώρες συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μου στον διάδρομο πίσω από τα καθίσματα της συνόδου και συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα. Ήταν η πρώτη επικοινωνία αξιωματούχων Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, για την οποία βεβαίως ενημέρωσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» αποκάλυψε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Η πιο επικίνδυνη στιγμή

Ερωτηθείς για τις φάσεις της ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς και ποια θεωρεί ότι ήταν η πιο επικίνδυνη στα χρόνια του ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις δυνητικά επικίνδυνες για κλιμάκωση επί του πεδίου με την Τουρκία, οι οποίες άλλοτε είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλοτε όχι. Αν έπρεπε να επιλέξω συγκεκριμένο περιστατικό με χαρακτηριστικά κινδύνου, αυτό θα ήταν η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Orus Reis για σεισμογραφικές έρευνες τον Αύγουστο του 2020, όταν και πραγματικά βρεθήκαμε στα όρια πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία. Δεν σας κρύβω ότι όταν πληροφορηθήκαμε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ ότι συγκρούσθηκαν μεγάλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα επακολουθούσε» τόνισε για να προσθέσει: «τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μας ενήργησαν με ψυχραιμία, αλλά το περιστατικό ήταν και μια απόδειξη ότι ο κίνδυνος "ατυχήματος" ελλοχεύει, ιδίως σε περιόδους μακροχρόνιας έντασης. Παράλληλα, όμως, αποδείχθηκε με την ίδια κρίση και ότι η Ελλάδα είχε θέσει ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης