Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Καιρίδης: Αυτή θα είναι η συμφωνία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό – Πρέπει να «απενεργοποιήσουμε» τη βόμβα

Καιρίδης: Αυτή θα είναι η συμφωνία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό – Πρέπει να «απενεργοποιήσουμε» τη βόμβα
«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan στη Νέα Υόρκη, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης τοποθετήθηκε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για όλες τις πτυχές του Μεταναστευτικού που από την μία οξύνεται από το τουρκικό τελεσίγραφο για απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου Σύρων από την Κωνσταντινούπολη και από την άλλη Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν προς τη διαμόρφωση μιας κοινής δήλωσης.
«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan στη Νέα Υόρκη, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Δεν μπορεί αύριο να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύριων από την Τουρκία αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’οδόν για τη Γερμανία, είπε ο κ. Καιρίδης και υπενθύμισε ότι στη Νέα Υόρκη , ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε και με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ylva Johansson με την οποία θα συναντηθεί και ο κ. Kαιρίδης την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους

Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διαδρομος των μεταναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο μένουμε εμείς, τόνισε.
«Είδηση», όπως τόνισε ο κ. Καιρίδης αποτελεί η καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής.
Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το momentum, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία, τόνισε ο υπουργός.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το Μεταναστευτικό.
Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία, τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης.
Η Τουρκία είναι το κλειδί ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο που αποκαλείται ως μοντέλο του Αιγαίου κι εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη, συμπλήρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η συμφωνία θα είναι κατ’εξοχήν ευρω-τουρκική
Οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα είναι δευτερογενείς προς τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ από την Ιταλία, οι μετανάστες κατευθύνονται προς την Γαλλία.
Ιδιαίτερο είναι λοιπόν το ενδιαφέρον του Βερολίνου που έχει επιπλέον και 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, είπε ο κ. Καιρίδης σύμφωνα με τον οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί διμερής συνάντηση..

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας πάμε για κοινή δήλωση

Ο Erdogan πρέπει να δείξει ότι κάνει κάτι, ενώ για αρκετούς είναι υποτιμητικό και να λαμβάνει χρήματα για το μεταναστευτικό την ώρα που τον κατηγορούν ότι ξεπουλάει την Τουρκία.
Την ίδια ώρα τα πραξικοπήματα στην περιοχή του Σαχέλ, ο σεισμός στο Μαρόκο και οι πλημμύρες Λιβύη συνηγορούν ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται πάλι σε ωρολογιακή βόμβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης