Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Καθυστερήσεις από Erdogan για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως τη σύνοδο της Συμμαχίας (28-29/11)

Καθυστερήσεις από Erdogan για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως τη σύνοδο της Συμμαχίας (28-29/11)
Ενώ η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επίσης επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία θεωρείται το κύριο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας
Σχετικά Άρθρα
«Καθυστερήσεις» παίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Τουρκία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η επικύρωση της αίτησης ένταξης της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τελετή ένταξης της χώρας στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου καθυστέρησε την ψηφοφορία σχετικά με την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες επί του θέματος.
Η επιτροπή πιθανότατα θα συνεχίσει τη συζήτηση επί του θέματος την Τρίτη ή την Τετάρτη, δήλωσε μία από τις πηγές. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες εκείνες τις ημέρες, 28-29 Νοεμβρίου, μια συνάντηση που ορισμένοι στο δυτικό αμυντικό μπλοκ ήλπιζαν ότι θα σηματοδοτούσε την ένταξη της Σουηδίας.
Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν ζητήσει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τότε αντιρρήσεις και για τα δύο αιτήματα, λόγω της προστασίας, όπως είπε, των σκανδιναβικών χωρών από εκείνους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και για το εμπάργκο στο αμυντικό εμπόριο. Αρχικά, η Τουρκία ενέκρινε την αίτηση της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά άφησε τη Σουηδία να περιμένει.
Η Τουρκία απαίτησε από τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τα τοπικά μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ παράλληλα αίρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων για την Τουρκία. Η Σουηδία υποστηρίζει ότι τήρησε το μέρος της συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι.
Για να επικυρωθεί, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων προτού τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, η οποία θα μπορούσε να έρθει ημέρες ή εβδομάδες αργότερα. Στη συνέχεια ο Erdogna θα το υπογράψει ως νόμο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η διάρκεια της οποίας έχει απογοητεύσει τους συμμάχους της Άγκυρας και έχει δοκιμάσει τους δυτικούς δεσμούς της.
Ενώ η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επίσης επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία θεωρείται το κύριο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης