Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Guardian: Η Ελλάδα προσφέρει στη Βρετανία πολύτιμους θησαυρούς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Guardian: Η Ελλάδα προσφέρει στη Βρετανία πολύτιμους θησαυρούς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ως παράδειγμα των αρχαίων θησαυρών που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα αναφέρεται η Μάσκα του Αγαμέμνονα
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραχωρήσει μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «γεμίσει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Ως παράδειγμα των αρχαίων θησαυρών που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα αναφέρεται στο ρεπορτάζ η Μάσκα του Αγαμέμνονα.
Μάλιστα, τη σχετική συζήτηση για ανταλλαγές αρχαιοτήτων με σκοπό την επανένωση των Γλυπτών επιβεβαίωσε στον βρετανικό Τύπο και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του του Παρθενώνα επανενωθούν στην Αθήνα, δήλωσε σχετικά η κ. Μενδώνη.
Μιλώντας στον Guardian στο τέλος μιας σημαδιακής χρονιάς για την εκστρατεία ανάκτησης των αριστουργημάτων του πέμπτου αιώνα π.Χ., η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε.
«Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστρέψουν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εναλλασσόμενες εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».
Ερωτηθείσα εάν συγκεκριμένα έργα είχαν ζητηθεί από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».
Ο Guardian γράφει ότι για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των γλυπτών, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού.
«[Θα] καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η κ. Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

«Όχι» σε παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου

nps080521589796516.jpg

Ακόμη, η υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης ειδικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Η Μάσκα του Αγαμέμνονα

Από τη στιγμή που προβλήθηκε η ιδέα μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αμέσως μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019, οι εικασίες ήταν διάχυτες ότι θησαυροί συμπεριλαμβανομένης της Μάσκας του Αγαμέμνονα – η χρυσή νεκρική μάσκα που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως «Μόνα Λίζα της προϊστορίας» – θα μπορούσε να σταλεί στη Βρετανία ως αντάλλαγμα για τα Γλυπτά.
Σε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από την οξύτητα που έχει κυριαρχήσει στη μακροβιότερη πολιτιστική διαμάχη της Ευρώπης, και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να μιλούν για «μια εταιρική σχέση» που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση «win-win» για την επίλυση της διαμάχης.
Ο George Osborne, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια της Αθήνας να επανενώσει τα μάρμαρα, έχει εμφανιστεί πιο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα κατά μέτωπο από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.
Είναι ο πρώτος πρόεδρος του μουσείου που αναγνώρισε δημόσια τη διαμάχη γύρω από την παρουσία των αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο.

Capture_81.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης