Τελευταία Νέα
Chania
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα πουλά F-16 και Mirage… για F-35 και Rafale - Κανένα μαχητικό στην Ουκρανία

Η Ελλάδα πουλά F-16 και Mirage… για F-35 και Rafale - Κανένα μαχητικό στην Ουκρανία
Πωλητήριο σε F-4, F-16 Block 30 και Mirage 2000-5 με στόχο την εξοικονόμηση αλλά και τη διαλειτουργικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας
Τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16.
Λίγους μήνες αργότερα ανακοινώθηκε πως τα παλιότερα F-16 και Mirage-2000 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας βγαίνουν… προς πώληση.
Ωστόσο κατέστη σαφές πως κανένα από αυτά δεν θα σταλεί στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις Δένδια

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πώληση μαχητικών F-16 Block 30 και Mirage 2000, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί, μια και αυτό συνιστά μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
«Καταρχάς πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των αεροσκαφών μας, έχουμε «ένα κάρο» τύπους αεροπλάνων, έχουμε F-4, έχουμε Mirage 2000-5, έχουμε F-16 Block 30, έχουμε F-16 Block 50, έχουμε F16 Block 52, έχουμε F- 16 Viper, έχουμε Rafale.
Δε γίνεται έτσι.
Τα F-4 πρέπει να αποσυρθούν, και αν μπορέσουν να πωληθούν.
Τα Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο, πρέπει να πωληθεί.
Τα F-16 Block 30 πρέπει να πωληθούν.
Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες να τα πουλήσουμε (σ.σ.τα Mirage 2000-5 και τα F-16 Block 30).
Για όλα τα υπόλοιπα αεροπλάνα, πρέπει να τα φτάσουμε τα F-16 σε επίπεδο Viper, πρέπει να ενισχύσουμε τον στόλο των Rafale, έχουμε 24, θα ήταν καλό να τα φτάσουμε σε 30 και βεβαίως να πάρουμε τα F-35, την εκδοχή «4», δηλαδή αυτήν που δεν έχει πετάξει ακόμη και που θα έχει θεραπεύσει όλες τις παιδικές ασθένειες τέταρτης γενιάς» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.

Ο στόχος

Όπως είπε ο κ.Δένδιας, ο εκσυγχρονισμός και η απόκτηση νέου εξοπλισμού θα αυξήσει την ομοιομορφία και τη διαλειτουργικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ενώ παράλληλα τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση αυτών των λιγότερο ικανών μαχητικών, θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση νέων αεροσκαφών ή για την αναβάθμιση άλλων στον υπάρχοντα στόλο.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αναγνώρισε πως έχει καθυστερήσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε επίπεδο Viper, αλλά επέμεινε ότι η Ελλάδα θα έχει επαρκή στόλο αεροσκαφών το αργότερο μέχρι το 2027.

Συμφωνία για 40 F-35

Νωρίτερα φέτος, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια μελλοντική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και σχετικού εξοπλισμού στην Ελλάδα 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του Πενταγώνου, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προμήθεια έως και 40 μαχητικών, 42 κινητήρων, συστημάτων καθοδήγησης, ανταλλακτικών και άλλου βοηθητικού εξοπλισμού, με διαβεβαιώσεις ότι τέτοιες συναλλαγές δεν θα υπονομεύσουν τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ ή δεν θα διαταράσσουν την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία.
Η Ελλάδα ζήτησε επισήμως άδεια από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 για να αγοράσει 20 μαχητικά F-35 που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin.
Η έγκριση αυτού του αιτήματος σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή σε μια περίπλοκη διαδικασία πολλαπλών βημάτων.
Εάν τα πράγματα πάνε καλά, η Αθήνα σχεδιάζει να αρχίσει να δέχεται τα F-35 από το 2027-2028.

Προς 30 Rafale

Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό γίγαντα της αεροδιαστημικής Dassault Aviation για την αγορά 18 Rafales τον Ιανουάριο του 2021.
Ωστόσο, υπεγράφη μια ακόμα συμφωνία τον Μάρτιο του 2022 για έξι επιπλέον αεροσκάφη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24.
Με τη χώρα να προσβλέπει πλέον σε τουλάχιστον 30 μαχητικά Rafale, μια ακόμα συμφωνία για 6 επιπλέον αεροσκάφη θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Τρομερός στόλος

Εάν προσθέσει κανείς, τις αναβαθμίσεις στα αεροσκάφη Block 50 F-16 στο επίπεδο Block 70 ή Viper, τότε αυτό θα έδινε στην Ελλάδα έναν ποικιλόμορφο αλλά τρομερό στόλο, σύμφωνο με την αντίληψη για την απειλή που υπάρχει κατά της χώρας.

Δεν εξετάζεται αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία

Παρά το γεγονός αυτό, η Ελλάδα δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τα παλαιότερα μαχητικά της στην Ουκρανία, η οποία τα χρειάζεται απεγνωσμένα.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη που θα διατεθούν περιλαμβάνουν τα F-16, τα τελευταία 34 μονοθέσια F-16C και έξι διθέσια αεροσκάφη F-16D Block 30 που αγοράστηκαν μεταξύ 1988 και 1990 μέσω του προγράμματος Peace Xenia.
Το μέλλον του αεροσκάφους Block 30 ήταν εδώ και καιρό άγνωστο.
Υπήρξαν φήμες ότι θα πουληθούν ή θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ασκήσεων αεράμυνας.
Επί του παρόντος, τα αεροσκάφη Block 30, τα οποία στεγάζονται σε μια ενιαία μοίρα, έχουν επωφεληθεί από την επέκταση ζωής Falcon UP, η οποία τους επέτρεψε να διατηρήσουν ορισμένες σημαντικές ώρες πτήσης.

Ικανά μαχητικά

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διοίκηση του Κιέβου παρακαλούσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να το οπλίσουν με μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-16 και τα Mirage-2000.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι πέρυσι η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους μαχητικών αεροσκαφών για να πετάξουν τα F-16, παραμένει κλειστή ως προς τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όπως η Δανία και η Ολλανδία, που είναι έτοιμες. για να παραδώσουν τα αντίστοιχα F-16 στην Ουκρανία αργότερα φέτος.
Χώρες όπως η Νορβηγία και το Βέλγιο θα μπορούσαν επίσης να παραδώσουν τα αεροσκάφη τους στην Ουκρανία.
Ενώ η μεταφορά των Mirage-2000 μπορεί να χρειάζεται ακόμα την έγκριση της Γαλλίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιτρέψει τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία.
Ωστόσο, και τα δύο αυτά αεροσκάφη εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ικανότητα και θα μπορούσαν εύκολα να προστεθούν στους στόλους άλλων χωρών, αν και στρατιωτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να βρει αγοραστές για τα F-4 Phantom.

Πιέσεις HΠΑ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας S-300.
Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν στην Ελλάδα παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δωρίσει μερικά από τα πλεονάζοντα όπλα της στην Ουκρανία.
Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken εξέφρασε ενδιαφέρον για τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την Ουκρανία, ανάλογα με το συμφέρον της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο και για μια μετέπειτα εκτίμηση της κατάστασης και του κατά προσέγγιση κόστους των προτεινόμενων περιουσιακών στοιχείων.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία», ανέφερε στην επιστολή του ο Blinken.
Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις των τελευταίων, δεν έγινε ποτέ αναφορά για πιθανή μεταφορά ελληνικών μαχητικών στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania