Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Μέσα σε όλα» ο Erdogan - O Ολλανδός Rutte ζητά τη στήριξη του για το ΝΑΤΟ - «Σιγή ιχθύος» από ΗΠΑ για συνάντηση με Biden (9/5)

«Μέσα σε όλα» ο Erdogan - O Ολλανδός Rutte ζητά τη στήριξη του για το ΝΑΤΟ - «Σιγή ιχθύος» από ΗΠΑ για συνάντηση με Biden (9/5)
To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Erdogan στην περιοχή
Σχετικά Άρθρα
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τουρκίας σε όλα τα θέματα που απασχολούν ΕΕ και ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν οι κινήσεις του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συνάντηση του Erdogan με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, στον Λευκό Οίκο, όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο συγκλίνουν προς την 9η Μαΐου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg -σε δημοσίευμα όπου περιγράφεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Erdogan στην περιοχή- επιμένει ότι οι συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου.

Η συνάντηση Erdogan με τον ηγέτη της Hamas

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επικείμενη επίσκεψη του Erdogan στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas στη Γάζα και αφού το Ιράν και το Ισραήλ επιτέθηκαν ο ένας στο έδαφος του άλλου, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να πλησιάζει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
«Οι δύο ηγέτες συναντώνται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή της πολιτικής τους καριέρας. Ο Biden αντιμετωπίζει μια ρεβάνς με τον αντίπαλό του το 2020, τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μια δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι ο Biden προηγείται μόνο σε μία από τις επτά πολιτείες που είναι πιθανότερο να καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Erdogan, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας από το 2003, υπέστη ντροπιαστική ήττα στις δημοτικές εκλογές, με τους ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα να στρέφονται εναντίον του κόμματός του AKP. Αν και δεν μπορούν να γίνουν εύκολα παραλληλισμοί, και στις δύο χώρες ο πληθωρισμός συνέβαλε σε μια αίσθηση κατήφειας και οργής για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα συνάντηση

Πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει τα περί συνάντησης Biden με Erdogan.
Συγκεκριμένα, o εκπρόσωπος του Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, ερωτηθείς αν η συνάντηση του Erdogan με τον ηγέτη της Hamas, το Σάββατο θα επηρεάσει τη συνάντηση Erdogan με τον Biden, απάντησε: «Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια συγκεκριμένη επίσκεψη του προέδρου Erdogan. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού».
Σε ερώτηση σχετικά με «αυτόν που φιλοξενεί τον ηγέτη της Hamas» ο Kirby είπε: «Και πάλι, θα αφήσω τον πρόεδρο Erdogan να μιλήσει στις συναντήσεις που έχει. Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τη θέση μας για τη Hamas και ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν. Θα το αφήσω έτσι».

Ο εξέχων ρόλος του Erdogan στη διεθνή σκηνή

Την ίδια στιγμή, το Bloomberg σχολιάζει πως «ο Erdogan συνεχίζει να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη σήμερα (26/4/2024) για να ζητήσει την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου για να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Erdogan συναντήθηκε με τον πολιτικό ηγέτη της Hamas για να συζητήσουν μια πιθανή μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Hamas τρομοκρατική οργάνωση.
Εξάλλου, νωρίτερα φέτος, η Τουρκία έλυσε μια διαφωνία με τις ΗΠΑ που είχε καθυστερήσει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16. Σε μια λεπτότατα ενορχηστρωμένη συμφωνία, η Άγκυρα συμφώνησε να υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την Ελλάδα να αγοράσει μαχητικά από τις ΗΠΑ. Ο Biden έθεσε ρητά ως προϋπόθεση για την πώληση των αεροσκαφών F-16 την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης