Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στη δίνη του ΝΑΤΟ η Ελλάδα - Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έτοιμη να δώσει 2,5 δισ. στην Ουκρανία - Έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει;

Στη δίνη του ΝΑΤΟ η Ελλάδα - Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έτοιμη να δώσει 2,5 δισ. στην Ουκρανία - Έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει;
Η κυβέρνηση έχει λάβει διορία έως τις 9 Ιουλίου από το ΝΑΤΟ, να αποφασίσει κατά πόσο θα υιοθετήσει και εφαρμόσει την πρόταση του γγ Jens Stoltenberg...
O Κυριάκος Μητσοτάκης αν και τυγχάνει πια της υποστήριξης μόλις του 28,3% του ελληνικού λαού ετοιμάζεται να δεσμεύσει την Ελλάδα στα επικίνδυνα και πανάκριβα νατοϊκά σχέδια, που περιλαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μέχρι το ... 2030.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει λάβει διορία έως τις 9 Ιουλίου από το ΝΑΤΟ, να αποφασίσει κατά πόσο θα υιοθετήσει και εφαρμόσει την πρόταση του γγ Jens Stoltenberg, για ενίσχυση της Ουκρανίας με € 100 δισ. την περίοδο 2025-2030.
Εφόσον το σχέδιο Stoltenberg για την ίδρυση φιλοουκρανικού mega-fund εγκριθεί, τότε η ελληνική συμμετοχή σε αυτό θα ανέλθει περίπου στα 200 χιλ. ευρώ ετησίως, δηλαδή στο 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι ο Stoltenberg προσπαθεί ήδη να αναθεωρήσει την προϋπάρχουσα πρότασή του δύο φορές πάνω, στο ποσό των 200 δις ως το 2030, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει έντονη συζήτηση εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως τονίζουν δημοσιέυματα του σημερινού Τύπου, η Ελλάδα όχι απλώς θα εισφέρει τα διπλάσια, (400 χιλ. έναντι 200 χιλ. ευρώ) αλλά το ποσό άνω των 500 χιλ. ευρώ. 
Πρακτικά κατι τέτοιο μεταφράζεται σε επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας  € 2,5 δις ως το 2030(!)
Αυτή η αναθεώρηση επί τα ... χείρω προκύπτει από την πρόταση σκληροπυρηνικών μελών του ΝΑΤΟ για υπολογισμό της ετήσιας βοήθειας σε ποσοστό 0,25% του ΑΕΠ κάθε χώρας και όχι με βάση το προκαθορισμένο ποσοστό εθνικών συνεισφορών στον κοινό προϋπολογισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Θεσμοποιείται και γίνεται .. υποχρεωτική η βοήθεια στην Ουκρανία

Το έτερο σκέλος της πρότασης Stoltenberg που διχάζει τα κράτη μέλη της Συμμαχίας αφορά ουσιαστική στη θεσμοποίηση της στήριξης προς το καθεστώς Zelensky.
Ειδικότερα, οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία θα καταστούν ... υποχρεωτικές για τις χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα συντονίζονται από τις δομές διοίκησης της συμμαχίας υπό την ηγεσία του στρατηγού Christopher Cavoli.
Στη σχετική προαναγγελία προέβη και πάλι ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες.
«Είδαμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν 6 μήνες για να συμφωνήσουν σε πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία, βλέπουμε επίσης ότι δεν προμήθευαν όπλα όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Εάν μετατρέψουμε τις εθελοντικές προμήθειες σε δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ, τότε, φυσικά, οι προμήθειες θα γίνουν πιο εκτεταμένες και αξιόπιστες», εξήγησε ο Stoltenberg ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου.
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιο σημαντική είναι για εμάς η προβλεψιμότητα, η λογοδοσία και η δίκαιη κατανομή του κόστους», εξήγησε ο επικεφαλής της συμμαχίας.

Έχει η κυβέρνηση του 28,3% τη νομιμοποίηση να μετακυλίσει βάρος 2,5 δισ. στον Έλληνα φορολογούμενο; - Υπάρχουν λεφτόδεντρα για την Ουκρανία;

Ευλόγως στον απόηχο αυτών των ανησυχτικών εξελίξεων, αναρωτιέται κανείς εάν η κυβέρνηση του 28,3% (δεν συνυπολογίζουμε καν το περίπου 60% της αποχής...) έχει το δικαίωμα να σπαταλάει τα λεφτά των φορολογούμενων σε έναν ανώφελο πόλεμο - που παρεμπιπτόντως έχει ήδη χαθεί προ πολλού για το καθεστώς Zelensky.
Και μάλιστα να δείχνει τέτοια εμμονική και κοστοβόρα προσήλωση στη λάθος πλευρά της ιστορίας τη στιγμή που δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την ελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας.
Τη στιγμή που δεν προχωράει στα υποτυπώδη (πχ μείωση του ΦΠΑ) για την καταπολέμηση της ακρίβειας...
Τη στιγμή που επαναφέρει το μπαγιατεμένο αφήγημα περί «λεφτόδεντρων» κάθε φορά που της ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως από την κοινωνία.
Τελικά, κατάλαβαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του το μήνυμα των Ευρωεκλογών ή θα πορευθούν ως εάν να μη συμβαίνει τίποτα στο γεωπολιτικά επικίνδυνο και δημοσιονομικά σπάταλο μονοπάτι του ΝΑΤΟ;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης