Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία με τα Altay ξεφεύγει πολύ από την Ελλάδα – Μετά τα drones και τα μαχητικά stealth αποκτά τα δικά της 165 τανκς

Η Τουρκία με τα Altay  ξεφεύγει πολύ από την Ελλάδα – Μετά τα drones και τα μαχητικά stealth αποκτά τα δικά της 165 τανκς
Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Στρατηγού Fahrettin Altay, ο οποίος διοικούσε το 5ο Σώμα Ιππικού υπό τον Kemal Ataturk. Είναι ένα κύριο τανκ Μάχης τέταρτης γενιάς που βασίζεται στο διάσημο νοτιοκορεατικό K-2
Η Τουρκία αφού κατέκτησε ηγετική θέση στη μη επανδρωμένη αεροπορία και ανέπτυξε ένα μαχητικό stealth 5ης γενιάς, είναι τώρα έτοιμη να παρουσιάσει το δικό της κύριο άρμα μάχης Altay επόμενης γενιάς, αποδεικνύοντας πως έχει καταφέρει να επεκτείνει την αμυντική-βιομηχανική βάση της.
Η Daily Sabah ανέφερε ότι ο Haluk Görgün, επικεφαλής των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), ανακοίνωσε ότι το κύριο άρμα μάχης Altay (MBT) εγχώριας παραγωγής θα καταστεί επιχειρησιακό το 2025.
«Φέτος, όπως υποσχεθήκαμε, θα παραδώσουμε τα πρώτα μας τανκς μαζικής παραγωγής στον ηρωικό μας στρατό.
Τα τρέχοντα σχέδιά μας είναι να ανοίξουμε τις εγκαταστάσεις μας τον Αύγουστο και να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε τη διαδικασία παραγωγής όλων των θωρακισμένων μας οχημάτων», σημείωσε.
Αναλύοντας την παραγωγή και την εισαγωγή του τανκ, ο Görgün είπε: « Τα τανκς Altay που κατασκευάζουμε είναι μια πολυαναμενόμενη πλατφόρμα υψηλής τεχνολογίας.
Περισσότερες από 600 εταιρείες εργάζονται σε αυτήν την πλατφόρμα.
Φυσικά, ο κύριος ανάδοχός μας, η BMC, και εταιρείες όπως η Aselsan, η Roketsan και η Havelsan συνεργάζονται».
«Μετά την παράδοση τριών τανκς το 2025, θα παραδώσουμε συνολικά 85 άρματα μάχης το επόμενο έτος, μετά 41 και 30 το επόμενο έτος». Το πρόγραμμα Altay έχει δύο φάσεις: T1 και T2.
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το T1 περιλαμβάνει τις αρχικές μονάδες ενώ, στο πλαίσιο του T2, θα κατασκευαστεί μια βελτιωμένη έκδοση του τανκ.
Τόνισε δε τα πολλά υποσυστήματα υψηλής τεχνολογίας του άρματος που συμβάλλουν στο επιχειρησιακό του δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών συστημάτων, του ελέγχου εντολών και της ισχύος πυρός, ο Görgün είπε πως συνολικά 165 άρματα μάχης ALTAY-T2 θα παραδοθούν το 2028.

Το Altay MBT έρχεται σύντομα

Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Στρατηγού Fahrettin Altay, ο οποίος διοικούσε το 5ο Σώμα Ιππικού υπό τον Kemal Ataturk. Είναι ένα κύριο τανκ Μάχης τέταρτης γενιάς που βασίζεται στο διάσημο νοτιοκορεατικό K-2.
Το τανκ ενσωματώνει την τεχνολογία διαφορετικών πλατφορμών.
Η Γερμανία μετέφερε τεχνολογία για τον κινητήρα MTU833 και η νοτιοκορεάτικη εταιρεία Hyundai-Rotem παρείχε τη διάταξη του πυργίσκου του τανκ K2 Black Panther για 424 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Το πρωτότυπο του άρματος μάχης επόμενης γενιάς τροφοδοτεί ένας κινητήρας ντίζελ 1.500 ίππων από τη γερμανική MTU Friedrichshafen GmbH.
Ωστόσο, το Βερολίνο επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα μετά την τουρκική επίθεση στην κουρδική οργάνωση YPG στη Συρία, αφήνοντας το Altay MBT χωρίς κινητήρα. Καθώς προσπαθούσε να βρει εναλλακτικές λύσεις, μια νοτιοκορεάτικη εταιρεία, η S&T Heavy Industries, ανακοίνωσε το 2022 ότι θα παρείχε στην BMC, μια τουρκική εταιρεία αρμάτων, ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 1.500 ίππων μέχρι το 2030.
Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία θέλει να παράγει τους κινητήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων της, πράγμα που σημαίνει ότι οι κινητήρες της Νότιας Κορέας είναι απλώς μια γεφυρωτική λύση έως ότου οι τουρκικοί κινητήρες είναι έτοιμοι να τροφοδοτήσουν τα άρματα μάχης.

Έχει εντυπωσιακή εμβέλεια

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία αναπτύσσει επί του παρόντος έναν κινητήρα 1.500 ίππων που ονομάζεται BATU για να τροφοδοτεί το Altay και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που παράγονται.
«Το BATU που αναπτύχθηκε από την BMC Power είναι έτοιμο, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε το νέο Altay με τον δικό μας κινητήρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan. Το Altay MBT διαθέτει ορισμένα πολύ σύγχρονα χαρακτηριστικά, όπως αναβαθμισμένη θωράκιση, νέο σύστημα ελέγχου πυρός, νέο σύστημα ελέγχου οχήματος, κινητό δίχτυ απόκρυψης, περισκόπιο, ρότορα και αντλίες καυσίμου. Επιπλέον, το Altay έχει μια εντυπωσιακή εμβέλεια βολής 8 χιλιομέτρων (4,97 μίλια).
Ζυγίζει 65 τόνους και έχει τέσσερα μέλη πληρώματος: έναν διοικητή τανκ, έναν πυροβολητή, έναν φορτωτή και έναν οδηγό.
Το ρεζερβουάρ έχει σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά ευέλικτο, χάρη στην τεχνολογία ανάρτησής του.
Το MBT διαθέτει οπλισμό όπως το Stabilized Advanced Remote Weapon Platform (SARP), που κατασκευάζεται από την Aselsan, και ένα βαρύ πολυβόλο 12,7 mm.
Με το προηγμένο ραντάρ του, το AKKOR μπορεί να αναγνωρίσει γρήγορα τους εισερχόμενους πυραύλους ή τους αντιαρματικούς και να παρέχει ένα πλήρες φράγμα προστασίας.
Ωστόσο, το Altay δεν είναι το μόνο επίγειο σύστημα της Τουρκίας.
altay_b.jpg


Ετοιμάζει 4.5000 τεθωρακισμένα οχήματα

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες FNSS και SSB υπέγραψαν σύμβαση για το «Next-Generation Vehicle Project» σε τελετή στις 24 Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου, η Τουρκία θα αναπτύξει τα τεθωρακισμένα οχήματα PARS ALPHA 8×8 και 6×6.
Υπογραμμίζοντας τα επιτεύγματα της Τουρκίας στην παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων, ο Görgün δήλωσε ότι περισσότερα από 4.500 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αποσταλεί σε σχεδόν 50 χώρες, θέτοντας την Τουρκία σε θέση να γίνεται σεβαστή παγκοσμίως στην αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την αύξηση του ρυθμού εθνικοποίησης», πρόσθεσε.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Τουρκία έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην αεροπορία αναπτύσσοντας υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα οχήματα μάχης και εντάσσοντας την στην ελίτ ομάδα χωρών που έχουν το δικό τους μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς stealth.

Επανάσταση στην αεροπορία

Η Τουρκία έχει φέρει μία πραγματική επανάσταση στην αεροπορική της δύναμη κατασκευάζοντας μερικά από τα πιο προηγμένα drones.

Η ταχεία άνοδος της Τουρκίας ως κατασκευάστρια και εξαγωγέας όπλων συνδέεται στενά με τις προόδους του αεροδιαστημικού της τομέα.
Με την κυκλοφορία drones, ελαφρών εκπαιδευτών και μαχητικών πέμπτης γενιάς, τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη, η Άγκυρα έχει εδραιώσει τη θέση της ως αεροδιαστημική δύναμη.
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα που κάποτε εξαρτιόταν πλήρως από τις εισαγωγές άμυνας για να εκπληρώσει τις ανάγκες της, αναδείχθηκε σε παγκόσμιας κλάσης παραγωγός όπλων, ειδικά στον τομέα της αεροπορίας.
Η Τουρκία έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία των drone.
Η τουρκική εταιρεία Baykar έχει κατασκευάσει μερικά από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) της σύγχρονης εποχής—τα TB2, TB2T AI, TB3, Akinci και Kizilelma.

Το TB-2, είναι το καμάρι της τουρκικής αεροπορίας.

Το drone έχει πουληθεί σε περίπου σε περίπου 25 χώρες και έχει επιδείξει εξαιρετική επιτυχία σε όλες τις ζώνες μάχης – από τη σύγκρουση Nogorono-Karabakh που διεξήχθη το 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μέχρι το πεδίο μάχης της Ουκρανίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δράση στο Σουδάν.
Σημειωτέον, το drone TB2 έχει πλέον αναβαθμιστεί.
Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του ως TB2T-AI—ένα drone TB2 που τροφοδοτείται από κινητήρα turbo και ενσωματώνει στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

t2bt.jpg

Bayraktar TB2T-AI UCAV

Αυτά τα drones σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην εξαγωγική αγορά και οι EurAsian Times ανέφεραν την αξιοσημείωτη επιτυχία τους.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία της Τουρκίας θα μπορούσε να προέλθει από το πρόγραμμα αεροσκαφών πέμπτης γενιάς — KAAN.
Σύμφωνα με αναφορές, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, έχουν δείξει ενδιαφέρον για το αεροσκάφος.
Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας γνώρισε έναν αξιοσημείωτο μετασχηματισμό, τοποθετώντας τη χώρα ως σημαντικό ανταγωνιστή στην παγκόσμια αγορά όπλων, λόγω της αποτελεσματικότητας τους, της χαμηλής τιμής τους και της τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης