Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι θα απογίνουν τα δάνεια ύψους 30-32 εκατ των εργαζομένων της Probank; Οι υποχρεώσεις παραμένουν οι μετοχές χάθηκαν – Απειλήθηκαν εργαζόμενοι να συνάψουν δάνεια; - Τι σημαίνει διατήρηση των συμβάσεων εργασίας για 6 μήνες

tags :
  Τι θα απογίνουν τα δάνεια ύψους 30-32 εκατ των εργαζομένων της Probank; Οι υποχρεώσεις παραμένουν οι μετοχές χάθηκαν – Απειλήθηκαν εργαζόμενοι να συνάψουν δάνεια; -  Τι σημαίνει διατήρηση των συμβάσεων εργασίας για 6 μήνες
Τι θα απογίνουν τα δάνεια ύψους 30-32 εκατ ευρώ των εργαζομένων της Probank τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αγορές μετοχές στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2008 και 2012;
Το θέμα εγείρεται γιατί ενώ τα δάνεια ήταν ενήμερα άρα έπρεπε να μεταφερθούν στην good Bank Probank ωστόσο το αντίκρισμα των δανείων που ήταν οι αγορές μετοχών χάθηκαν.
Ουσιαστικά με 30 εκατ δάνεια έχουν αγοραστεί μετοχές οι οποίες δεν υφίστανται καθώς διαγράφησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζομένους της Probank πολλά εκ των δανείων δεν εξυπηρετούνταν και χρειάστηκαν πλήθος ρυθμίσεων ώστε να αποτραπεί η διενέργεια πρόβλεψης.
Ωστόσο ανακύπτει ένα μείζον θέμα οι εργαζόμενοι έχουν συνάψει δάνεια ύψους 30-32 εκατ ευρώ και οι μετοχές που κατείχαν ως εγγύηση για τα δάνεια αυτά χάθηκαν.
Για τα 30 με 32 εκατ πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση τουλάχιστον για να μην αναφέρουμε επιλεκτικό haircut μόνο για τα δάνεια αυτά.
Οι αναφορές ότι απειλήθηκαν οι εργαζόμενοι ή κάποιων εκ των εργαζομένων να συνάψουν δάνεια στο παρελθόν για να συμμετάσχουν στις αμκ της Probank υπό την απειλή της απόλυσης δεν τεκμηριώνεται.
Αναφέρεται μεν αλλά δεν καταφέραμε να αποδείξουμε αυτές τις «πληροφορίες» από εργαζομένους της τράπεζας.
Αν έχουν συμβεί μεμονωμένα κρούσματα απειλών είναι όχι μόνο καταδικαστέα αλλά και απαράδεκτα και όσοι επέλεξαν αυτές τις πρακτικές τουλάχιστον προσβάλλουν το banking.
Ωστόσο σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι εξετάσαμε το όλο θέμα αναλυτικά και πέραν από τις αναφορές δεν προσκομίστηκαν βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία.

Τι μεταβιβάζεται και τι όχι από την Probank

Μεταβιβάζονται τα ταμειακά διαθέσιμα, οι έννομες σχέσεις με καταθετικούς λογαριασμούς, οι έννομες σχέσεις με τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο.
Μεταβιβάζεται επίσης ο τίτλος Probank καθώς και οι αξιώσεις για αποζημιώσεις της τράπεζας.
Δεν μεταβιβάζονται οι συμβάσεις εργασίας, οι μετοχές, οι αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους, οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις, οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις έναντι ασφαλιστικών Ταμείων και επίσης δεν μεταβιβάζονται 14 εκατ ευρώ ταμειακά διαθέσιμα.

Τι σημαίνει «διατήρηση των συμβάσεων για 6μηνες και εν συνεχεία επαναξιολόγηση στην Probank;»

Τι σημαίνει «διατήρηση των συμβάσεων για 6μηνες και εν συνεχεία επαναξιολόγηση στην Probank;»
Επειδή έχουμε δεχθεί πλειάδα emails, τηλεφωνημάτων και σχολίων διερευνήσαμε το θέμα αξιολογώντας τα δεδομένα της FBBank που εξαγοράστηκε από την Εθνική τράπεζα.
Τι συνέβη στην FBBank;
Υπέγραψαν 6μηνιαίες συμβάσεις όπου διατηρήθηκαν σχεδόν ως είχαν οι απολαβές των εργαζομένων.
Όμως τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και ήδη υπογράφουν νέες συμβάσεις όπου τα διευθυντικά στελέχη λάμβαναν 9500 ευρώ και τους προτάθηκε οι απολαβές τους να περιοριστούν στα 2400 ευρώ.
Ο Διευθυντής κεντρικού καταστήματος από 5500 ευρώ θα παίρνει 1250 ευρώ μεικτά και οι εργαζόμενοι 950 με 1000 ευρώ μεικτά.
Το μοντέλο FBBank φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί και στην Probank δηλαδή τα στελέχη και οι εργαζόμενοι θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται έως 75% για τους υψηλά αμειβόμενους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης