Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS - Καταστροφική η πορεία της Ελλάδας - Λέει όχι στις επενδύσεις στην Ευρώπη

UBS - Καταστροφική η πορεία της Ελλάδας - Λέει όχι στις επενδύσεις στην Ευρώπη
Ο εφησυχασμός γεννά την επόμενη κρίση, προειδοποιεί η ελβετική τράπεζα
"Οι επενδυτές κάνουν τεράστιο λάθος που εμπιστεύονται ξανά την Ευρώπη για επενδύσεις... Η πορεία της Ελλάδας είναι λάθος, σε βαθμό μάλιστα καταστροφικό! Η Αθήνα δεν ακολουθεί τον σωστό δρόμο".
Αυτή τη σχετικά ακραία δήλωση διατυπώνει, σε νέα ανάλυσή της, η UBS, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία της ευρωπαϊκής - και δη της ελληνικής - οικονομίας.
"Mε την έλευση του 2014, οι επενδυτές θεωρούν πως η τρέχουσα συγκυρία γεννά πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ευρωζώνη, υπό την εξής παραδοχή: Το κακό παρελθόν πρέπει να μείνει πίσω... ", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Joshua McCallum, στρατηγικός αναλυτής της UBS και συντάκτης της εν λόγω έκθεσης.
Όπως προσθέτει ο McCallum, οι επενδυτές συμμετείχαν στα καθιερωμένα meetings που πραγματοποιούνται στις αρχές κάθε χρόνου και αποφάσισαν πως φέτος πρέπει να επενδύσουν στην Ευρώπη.
Ωστόσο, οι απόψεις του αναλυτή της ελβετικής τράπεζας κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Όπως εξηγεί, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στην Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα.
Καμία σημαντική πρόοδος δεν έχει διαπιστωθεί στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και καμία βαρύγδουπη ανακοίνωση δεν έχει έρθει από πλευράς ΕΚΤ, σπεύδει να υποστηρίξει.
Σύμφωνα με τη McCallum, οι επενδυτές έχουν απλά συνηθίσει την κατάσταση της Ευρωζώνης και τους κινδύνους που την συνοδεύουν. "Τίποτα στην Ευρωζώνη δεν είναι καταστροφικά λάθος, εκτός από την Ελλάδα (!). Για τον λόγο αυτό, οι επενδυτές σταματούν να ανησυχούν, ακόμη κι όταν δεν σημειώνεται καμία ουσιαστική πρόοδος από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών", αναφέρει.
Ωστόσο ο McCallum σπεύδει να προειδοποιήσει: Ο εφησυχασμός γεννά την επόμενη κρίση...
"Τελικά η ευρωπαϊκή κρίση έχει τελειώσει ή όχι;" διερωτάται στη συνέχεια της ανάλυσής του ο οικονομολόγος της UBS. Και απαντά: Τα κύρια στάδια της κρίσης είναι δύο: Στο πρώτο στάδιο, σταθεροποιείται το δημόσιο χρέος, κάτι που στην περίπτωση της Ευρωζώνης έχει ήδη συμβεί. Στο δεύτερο στάδιο, το δημόσιο χρέος αρχίζει να μειώνεται. Αυτό είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει ακόμη συμβεί...
Πως όμως οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα κατορθώσουν να σταματήσουν να δανείζονται; H UBS αναλύει:
- Οριζόντια επιβολή λιτότητας για να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και να μπορεί να εξυπηρετείται το χρέος.
- Ουσιαστική μείωση των επιτοκίων των δανείων.
- Ο τελευταίος τρόπος είναι και ο πιο ριζοσπαστικός: Χρεοκοπία!
"Οι περισσότερες χώρες της περιφέρειας εμφανίζουν στασιμότητα τόσο στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και στην επιβολή της λιτότητας. Επομένως, είναι ορθή η απόφαση των επενδυτών να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ευρωζώνη;" διερωτάται με νόημα ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης