Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS – Πληθώρα σκιών στην Ευρωζώνη το 2014 – Ευρωεκλογές και stress test οι βασικοί κίνδυνοι

tags :
UBS – Πληθώρα σκιών στην Ευρωζώνη το 2014 – Ευρωεκλογές και stress test οι βασικοί κίνδυνοι
«Είναι ξεκάθαρο πως ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι κεφαλαιακά ισχυρές»
Σκιές στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη «βλέπει» για το 2014 ο επικεφαλής της UBS, Axel Weber.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δεν είναι μία… απλή υπόθεση, καθώς τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών και το ευρύ αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα αναμένεται να εκτροχιάσουν την εκτιμώμενη ανάπτυξη.
«Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να ισχυροποιηθεί με ένα σταθερό και ικανοποιητικό ρυθμό» προειδοποίησε ο επικεφαλής της UBS.
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλείται να αναδείξει το νέο ευρωκοινοβούλιο, ο Axel Weber επίστησε την προσοχή για την αύξηση του αντι-ευρωπαϊκού αισθήματος, καθώς η πολιτική ατζέντα επικεντρώνεται στα οικονομικά προβλήματα. Ενόσω οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αδυνατούν να βρουν την απαιτούμενη λύση, τα περιθωριακά κόμματα αυξάνουν την επιρροή τους ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις αναμένεται να αποσπάσουν μεγάλα εκλογικά κέρδη.
«Είμαστε μάρτυρες μίας ενισχυόμενης δύναμης των αντιευρωπαϊστών. Οι φετινές εκλογές αναμένεται να φέρουν στην επιφάνεια αρκετά ζητήματα δημοκρατίας» εξηγεί ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας.
Ο περιρρέον θυμός πηγάζει κυρίως από την οικονομική κρίση, η οποία έχει εξαναγκάσει τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν μία σκληρή λιτότητα. Προκειμένου να αποφευχθούν νέες, μελλοντικές καταρρεύσεις χωρών, η Ευρωζώνη επιχειρεί να διασφαλίσει το τραπεζικό της σύστημα, συστήνοντας την τραπεζική ένωση.
Μία από τις πρωταρχικές συνιστώσες της τραπεζικής ένωσης είναι ο έλεγχος της ποιότητας των τραπεζικών assets. Όπως επισημαίνει ο Axel Weber, τα επικείμενα stress tests αναμένεται να θέσουν νέα εμπόδια στην Ευρωζώνη.
«Είναι ξεκάθαρο πως ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι κεφαλαιακά ισχυρές» εκτιμά ο τραπεζίτης.
Ωστόσο, όπως κατέληξε «τα stress tests συνιστούν μία ευκαιρία για την Ευρωζώνη, προκειμένου να αναδιαρθρώσει το τραπεζικό της σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης