Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Exotix - Στη σωστή τροχιά η Κύπρος - Προσοχή στην αύξηση των NPLs στις κυπριακές τράπεζες

Exotix - Στη σωστή τροχιά η Κύπρος - Προσοχή στην αύξηση των NPLs στις κυπριακές τράπεζες
Σε «hold» από «sell» αναβάθμισε τα κυπριακά ομόλογα η Exotix
Σε «hold» από «sell» αναβάθμισε τα κυπριακά ομόλογα η Exotix, υπογραμμίζοντας σε ανάλυσή της ότι το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται στη σωστή τροχιά.
Ωστόσο, επενδυτική εταιρεία προειδοποιεί ότι επιμένουν οι κίνδυνοι, με σημαντικότερο την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ύφεση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι βαθειά, ωστόσο όχι στα επίπεδα που αναμενόταν.
Σημειώνεται ότι η Exotix ανέμενε αρχικά ύφεση στο 14,7% αλλά μέχρι το Σεπτέμβριο εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι κοντά στις εκτιμήσεις της τρόικας, δηλαδή στο 9%. Ωστόσο το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε τελικά κατά 5,4% το 2013.
«Το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο είναι πλέον σχεδόν ενός έτους, παραμένει σε καλό δρόμο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η ύφεση δεν είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν, αλλά αντανακλά επίσης τη δέσμευση των αρχών να δεχτούν μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η Exotix.

Προσοχή στην ανεργία και τα NPLs
Ωστόσο η επενδυτική εταιρεία προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη ανεργία, η περιορισμένες πιστώσεις και η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν κινδύνους, οι οποίοι θα  μπορούσαν να απειλήσουν την απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος.
Παράλληλα, η διαδικασία απομόχλευσης, η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού τομέα, η πολιτική κόπωση και η παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος που αναμένεται να κορυφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος.
 
Τα θετικά
Ωστόσο, πέραν των κινδύνων η Exotix εντοπίζει και κάποια θετικά στοιχεία, όπως είναι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και η επανένωση του νησιού, εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να βοηθήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης