Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Overweight για την Ελλάδα - Κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ΧΑ λόγω πολιτικού ρίσκου

HSBC: Overweight για την Ελλάδα - Κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ΧΑ λόγω πολιτικού ρίσκου
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο σύνολο της Ευρώπης
Overweight για την Ελλάδα συνεχίζει να δηλώνει η HSBC, θεωρώντας πως πρόκειται για μια ελκυστική περίπτωση (attractive story).
"Σε ό,τι αφορά τη μακροοικονομική της κατάσταση, η Ελλάδα μοιάζει attractive story", σχολιάζουν οι αναλυτές της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα, ειδική έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Margin of recovery".
Σύμφωνα με την HSBC, η προσπάθεια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και τα εταιρικά αποτελέσματα ισχυροποιούνται. Όσο θα ανακάμπτει το ελληνικό ΑΕΠ, τόσο θα βελτιώνονται και τα εταιρικά κέρδη. Η δημοσιονομική κατάσταση εξισορροπείται και το εργατικό κόστος μειώνεται.
Κατά γενική ομολογία, η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από την ευρεία βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που θα έχει κέρδος αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε πρόσθετη ποσοτική χαλάρωση.
"Εάν θέλετε να επενδύσετε σε χώρα που κινείται σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα συνιστά έναν φυσικό υποψήφιο", επισημαίνουν οι αναλυτές της HSBC.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ελληνικές μετοχές, οι αποτιμήσεις εμφανίζονται τόσο ελκυστικές, ώστε να εγγυηθούν μια σύσταση overweight.

Κεφαλαιοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Μάλιστα, διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο σύνολο της Ευρώπης.
Οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο εναρμονίστηκαν με τις κεφαλαιακές ανάγκες που επέδειξε η διαγνωστική μελέτη της Blackrock, αλλά διαθέτουν πλέον και ένα αξιοσημείωτο κεφαλαιακό μαξιλάρι ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ.
Ωστόσο, υπάρχει ένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον κίνδυνο της ρευστότητας (liquidity risk).

Το πολιτικό ρίσκο
Σύμφωνα με τους αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, το πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το ελληνικό χρηματιστήριο.
Εάν τον Μάρτιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση δεν κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
"Ωστόσο, δεδομένου του μεγέθους της προσπάθειας που έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής η Ελλάδα, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών και τους όρους του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί, θα εκπλαγούμε αρνητικά εάν σε αυτό το τελευταίο στάδιο η προσπάθεια εγκαταλειφθεί", διαμηνύουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης