Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η ΕΚΤ δεν θα απογοητεύσει τις αγορές - Στο 1,25 δολ. το ευρώ μέχρι το τέλος του 2014

Bank of America Merrill Lynch: Η ΕΚΤ δεν θα απογοητεύσει τις αγορές - Στο 1,25 δολ. το ευρώ μέχρι το τέλος του 2014
Στα 1,20 δολ. το ευρώ έως το τέλος του 2015
Παρεμβατική αναμένει να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την προσεχή συνεδρίαση της από την οποία αναμένονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου αγοράς εγγυημένων τίτλων, που στόχο έχουν την στήριξη της οικονομίας.
Στην 14σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "ECB: Solving the Sudoku" (EKT: Λύνοντας το σουντόκου), η Bank of America Merrill Lynch δεν αναμένει η ΕΚΤ να απογοητεύσει, εξέλιξη που θα σημαίνει ότι το ευρώ θα παραμένει αδύναμο.
Η επίδραση των πολιτικών της ΕΚΤ για το ευρώ έχει αλλάξει σημαντικά από τις μέρες της κορύφωσης της κρίσης.
Τότε, η επιτυχία των πολιτικών της ΕΚΤ αντικατοπτριζόταν στο ισχυρότερο ευρώ.
Πράγματι, το ευρώ ενισχύθηκε μετά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι θα ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα OMT.
Ωστόσο, η επιτυχία της πολιτικής της ΕΚΤ πλέον αντικατοπτρίζεται σε ένα πιο αδύναμο ευρώ.
Πράγματι, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έχει αποδυναμωθεί από το 1,40 κάτω από 1,27 δολ. από τη στιγμή που η ΕΚΤ σηματοδότησε την πολιτική χαλάρωση κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου.
Καθώς δεν αναμένεται η ΕΚΤ να απογοητεύσει αυτή την εβδομάδα, έτσι και η Bank of America Merrill Lynch δεν αναμένει το ευρώ να ενισχυθεί.
H Bank of America Merrill Lynch αναμένει ο Mario Draghi να άρει τις ανησυχίες για την πορεία του ισολογισμού της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι οι δράσεις πρέπει να αξιολογηθούν συνολικά, μαζί με τις αγορές των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων.
Ίσως θα μπορούσε να γίνει σαφέστερο ότι το πρόγραμμα TLTROs θα πρέπει να αντισταθμίζεται από μεγαλύτερες αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Υπάρχει σίγουρα ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα περιουσιακών στοιχείων για την ΕΚΤ, ώστε να άρει τον σκεπτικισμό της αγοράς όσον αφορά την αύξηση του ισολογισμού.
Το βασικό σενάριο της είναι ότι οι διευκρυνίσεις στο πρόγραμμα αγοράς εγγυημένων τίτλων να μην έχουν μεγάλη επίδραση στο ευρώ.
Ωστόσο, διαφαίνεται ο κίνδυνος η ΕΚΤ να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την απογοήτευση της αγοράς από τη χαμηλή ζητηση του πρώτου γύρου TLTRO, "απειλώντας" με πιο αποφασιστική δράση, εάν χρειαστεί.
Αυτό θα μπορούσε να είναι αρνητικό για το ευρώ βραχυπρόθεσμα.
Έτσι η Bank of America Merrill Lynch συνεχίζει να αναμένει μια σταδιακή αποδυνάμωση του ευρώ, στο 1,25 δολ μέχρι το τέλος του 2014 και στο 1,20 κατά το τέλος του 2015.
Αυτή η εκτίμηση άλλωστε συνάδει με τη σταδιακή απόκλιση της πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης