Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μήνυμα αλλαγής από τον B. Gross - «Όχι» στη λιτότητα, «ναι» στην ανάπτυξη - Απειλή για την οικονομία ο αποπληθωρισμός

Μήνυμα αλλαγής από τον B. Gross - «Όχι» στη λιτότητα, «ναι» στην ανάπτυξη - Απειλή για την οικονομία ο αποπληθωρισμός
"To new normal επιτάσσει ηπιότερη ανάπτυξη"
Εξαιρετικά ανήσυχος για την πορεία της παγκόσμια οικονομίας εμφανίστηκε ο Bill Gross, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο του… αποπληθωρισμού.
Υπογράφοντας την πρώτη του έκθεση ως επικεφαλής αναλυτής της Janus Capital, ο πάλαι ποτέ ισχυρός «άνδρας» της Pimco υποστήριξε πως ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται σημαντικά, απειλώντας ευθέως την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι κυβερνήσεις διεθνώς οφείλουν να λάβουν μέτρα, προκειμένου να τονώσουν τον πληθωρισμό και να επιτείνουν την ανάπτυξη» επισήμανε, εφιστώντας την προσοχή όλων.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία περίοδο αβεβαιότητας, όπου η κατεύθυνση των τιμών ακόμη αναζητείται» σημείωσε παράλληλα.
Πάντως, ο B. Gross αναγνώρισε το έργο των κεντρικών τραπεζών, χαιρετίζοντας τη σημαντική «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής.
«Η πραγματική οικονομία χρειάζεται νέο χρήμα. Ακόμη πιο σημαντική είναι η αύξηση της δαπάνης των χρημάτων» συνέχισε, τονίζοντας πως πλέον οι χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν αναπτυξιακές δημοσιονομικές πολιτικές, εγκαταλείποντας εν μέρει τη «σφιχτή» λιτότητα. 
«Η σημερινή οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει δίχως την τύπωση νέου χρήματος - είναι άκρως αναγκαία» διέτεινε εν συνεχεία.
Παράλληλα, αποσαφήνισε πως πλέον οι αναδυόμενες χώρες θα πρέπει σταδιακά να αποχαιρετίσουν τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ηπιότερης αύξησης του ΑΕΠ.
«Οι παλαιοί κανόνες έχουν αλλάξει άρδην. Πλέον, η καινούρια κανονικότητα (new normal) επιτάσσει σαφώς ηπιότερη ανάπτυξη» κατέληξε ο B.. Gross.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης