Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για… έλλειψη σοκολάτας από το 2020 - Το 2013 η κατανάλωση ξεπέρασε την παραγωγή

Bloomberg: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για… έλλειψη σοκολάτας από το 2020 - Το 2013 η κατανάλωση ξεπέρασε την παραγωγή
Είδος υπό εξαφάνιση το κακάο… Καλείται να αντιμετωπίσει μία πληθώρα εχθρών
Ξυπνάς ένα κρύο πρωινό του 2020, με το ημερολόγιο να δείχνει 1 Ιανουαρίου, «Καλή Χρονιά» σκέφτεσαι, ενώ ετοιμάζεσαι να φτιάξεις ένα ζεστό κακάο για εσένα και την οικογένεια σου.
Mην βιαστείς, γιατί για εσένα και τους έτερους εραστές της…σοκολάτας, η χρονιά, ίσως, να μην είναι και τόσο καλή…
Οι σοκολατοβιομηχανίες Mars και Barry Callebaut προειδοποιούν πως, από το 2020 και μετά, η παγκόσμια αγορά θα αντιμετωπίσει έλλειψη κακάο, με την διαφορά μεταξύ της παραγωγής και της επιθυμίας για κατανάλωση να αναρριχάται σε 1 εκατ. μετρικό τόνο κακάο, ενώ ανά δεκαετία η διαφορά θα ενισχύεται κατά 1 εκατ. μετρικό τόνο.
Η παραγωγή κακάο, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως οι ασθένειες που πλήττουν τα κακαόδεντρα, η ξηρασία, οι νέες αγορές, που έχουν εκτινάξει την ζήτηση, αλλά και την στροφή των καλλιεργητών σε πιο παραγωγικές καλλιέργειες, όπως αυτές του καλαμποκιού και του καουτσούκ, αναφέρει το Bloomberg.



Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το 2013 η κατανάλωση ξεπέρασε την παραγωγή, με τα αποθέματα οριακά να επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ωστόσο σίγουρα αυτό δεν ήταν κάτι που ο καταναλωτής σκεφτόταν ενώ απολάμβανε το αγαπημένο του γλυκό.
Αυτό ίσως που θα σκεφτόταν ήταν ότι η γεύση της σοκολάτας ήταν κάπως πιο αδύναμη από ότι είχε συνηθίσει ή πόσο τυχερός ήταν που το ζαχαροπλαστείο διατήρησε τις τιμές στις σοκολατένιες πάστες.
Τα νέα και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ευχάριστα.
Τα εργοστάσια σοκολάτας, όσο μαγικά και αν φαίνονται, παραμένουν επιχειρήσεις, και μάλιστα ιδιαιτέρως κερδοφόρες, που, σαφώς, δεν επιθυμούν να δουν αυτά τους τα κέρδη να μειώνονται.
Έτσι, έχουν στρέψει το ερευνητικό τους ενδιαφέρον σε νέες μεθόδους και νέες ποικιλίες, με στόχο να γίνουν τα κακαόδεντρα πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, αλλά και το κακάο πιο φθηνό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε έξι χρόνια, από το 2007 και έπειτα, η τιμή του κακάο εκτινάχτηκε σε 2.376 δολάρια ανά τόνο κατά μέσο όρο, από 1.465 δολάρια, ήτοι αύξηση 87%.
Οι προσπάθειές τους, ωστόσο, συχνά έχουν ως αποτέλεσμα μια ποιοτική απώλεια στο κακάο.
Το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν τώρα οι επιστήμονες και να δώσουν ξανά την ελπίδα στους απανταχού σοκολατομανείς, που δεν είναι και λίγοι εδώ που τα λέμε, είναι η ανάπτυξη ενός κακαόδεντρου, που να μην χάνει τίποτα σε ποιότητα, ωστόσο να αντέχει στις επερχόμενες δυσμενείς συνθήκες και να καλύπτει τις ανάγκες της κατανάλωσης.
Μοιάζει, ίσως, με το ακατόρθωτο, ωστόσο σε μια περιοχή της Κόστα Ρίκα, υπάρχει ένας καλλιεργητής που φέτος θα έχει την πρώτη σοδειά από μια νέα ποικιλία κακαόδεντρού, που φαίνεται ότι έχει τα εν λόγω χαρακτηριστικά και στηρίζει τις ελπίδες όλων, για να μην πουν την σοκολάτα…σοκολατίτσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης