Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DW: Πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα - Τα κόμματα επιλέγουν εκλογές αντί σταθερότητας

DW: Πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα - Τα κόμματα επιλέγουν εκλογές αντί σταθερότητας
Ο ασθενής (Ελλάδα) μπορεί να μην βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, ωστόσο η κατάστασή του παραμένει σοβαρή
Παραπλανητική χαρακτηρίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η Deutsche Welle, αποτιμώντας μια προς μια όλες τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους.
Όπως τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα βρήκε το θάρρος και επέστρεψε στις αγορές για δανεισμό, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε επισήμως πως στο τρίτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικά έτη βαθιάς ύφεσης.
Ακόμη και η ανεργία - αν και παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη - εντός του 2014 έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Μήπως το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης έχει πάρει τον δρόμο της ανάκαμψης;
Όπως διαμηνύει η Deutsche Welle, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι παραπλανητικές.
Όταν η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε, τον περασμένο Οκτώβριο, τα σχέδια για πρόωρη απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημόνια, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε, αυτόματα, στα ύψη.
Μια μικρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα, αν συγκριθεί με το 25% του ελληνικού ΑΕΠ που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης.
Μια χώρα που μαστίζεται από ανεργία 28% δεν μπορεί να αισθανθεί καμία ουσιαστική διαφορά, αν το 28% υποχωρήσει στο 27,5%...
Αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν προσπαθεί.
Αλλά οι εξελίξεις αυτές δεν αρκούν για ένα στέρεο και βιώσιμο οικονομικό μέλλον.
Ο ασθενής μπορεί να μην βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, ωστόσο η κατάστασή του παραμένει σοβαρή.
Και όλα αυτά ενώ γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ενδεχόμενο αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή θα οδηγήσει αυτόματα την Ελλάδα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, νικητής των οποίων θα αναδειχθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται απεγνωσμένα επιτυχίες, προκειμένου να αυξήσει τους ψηφοφόρους του.
Όμως η πραγματικότητα δεν τον βοηθά.
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη, η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει παραμείνει στάσιμο, ενώ τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η Αθήνα οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στην απόγνωση.
Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια τώρα, η Ελλάδα υπομένει τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.
Όμως ακόμη και σε αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες, τα ελληνικά κόμματα δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε ένα εθνικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας.
Ακόμη και τώρα, τα ελληνικά κόμματα προτιμούν να προετοιμαστούν για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, παρά να προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Αυτό συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα.
"Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει τους Έλληνες, πρέπει να ελέγξει τους πολιτικούς της Ελλάδας...", σημειώνει, με νόημα, η Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης