Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Euroxx: Οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες
Η υποχώρηση της ανεργίας θα έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών
Οι εξελίξεις σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο θα καθορίσουν την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τους προσεχείς μήνες, όπως εκτιμά η Euroxx, σε ειδική έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greece’s Deposit Evolution – October ‘14".
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η πορεία διαμόρφωσης των καταθέσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο.
Όπως επισημαίνει η Euroxx, η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών σε μακροοικονομικό επίπεδο αναμένεται να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας, γεγονός που θα έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμη δύο παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση των ρυθμών επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτοί είναι:
- Η σταδιακή βελτίωση του κλίματος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
- Οι επιτυχείς επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ.
Όπως έχει ήδη αναφέρει από τις 28 Νοεμβρίου το www.bankingnews.gr, στα 164,49 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο του 2014 σημειώνοντας πτώση μόλις 250 εκατ. ευρώ έναντι των 164,7 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2014.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 211 εκατ ευρώ στα 135,599 δισ. ευρώ.
Επίσης, οι καταθέσεις μη χρηματοπιστωτικών οργανισμών μειώθηκαν κατά 104 εκατ. ευρώ στα 21,12 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν στα 4,921 δισ. ευρώ, από 4,948 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Να σημειωθεί ότι από τα ιστορικά υψηλά στα τέλη του 2009 – αρχές του 2010 στα 237,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 75 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στα 150,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 14 δισ. ευρώ αλλά συνεχίζουν να παραμένουν ουσιαστικά στάσιμες για τους τελευταίους 20 μήνες.
Από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα οι καταθέσεις κινούνται μεταξύ 160 και 165 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης