Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενδείξεις χειραγώγησης της πανίσχυρης αγοράς CDs - Συστημικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Ενδείξεις χειραγώγησης της πανίσχυρης αγοράς CDs - Συστημικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Η παγκόσμια αγορά των CDs είναι αυτοδιοικούμενη, έχοντας λάβει ωστόσο τη "νομοθετική άδεια" της ISDA
Απαντήσεις σε ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους ανά τον κόσμο ισχυρούς παράγοντες της αγοράς επιχειρούν να δώσουν οι αναλυτές.
Χειραγωγείται ή όχι η παγκόσμια αγορά των CDs;
Είναι γεγονός ότι πληθώρα επενδυτών και παραγόντων της αγοράς έχουν γίνει μάρτυρες αλλεπάλληλων αποτυχιών σε θέματα νομοθεσίας και ρυθμιστικού πλαισίου που ορίζουν τις αγορές.
Μετά τα δαιδαλώδη σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος, των διατραπεζικών επιτοκίων, αλλά και ορισμένων commodities, οι ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν φόβους πως έχει δοθεί μόλις ελάχιστη προσοχή στους κανόνες που διέπουν την παγκόσμια αγορά των CDs.
Το ανησυχητικό είναι ότι η παγκόσμια αγορά των CDs είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο συστημικά σημαντική έναντι άλλων assets.




Επί της ουσίας, η παγκόσμια αγορά των CDs είναι αυτοδιοικούμενη, έχοντας λάβει ωστόσο τη "νομοθετική άδεια" της ISDA, της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων.
Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η παγκόσμια αγορά των CDs είναι προβληματική, γιατί το ρυθμιστικό - νομοθετικό πλαίσιο που την ορίζει είναι ελλιπές, ενώ αποτελεί πρόσφορο έδαφος για εκατοντάδες περιπτώσεις και υποθέσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
Πλήθος ερωτηματικών γεννά μόνο η εξής παραδοχή... Η ISDA αποφασίζει - με εξαιρετικά ιδιωτικό και μυστικό τρόπο - εάν έχει υπάρξει πιστωτικό γεγονός (credit event) ή όχι.
Ποιος είναι ο ακριβής ορισμός ενός πιστωτικού γεγονότος και τι τον καθορίζει;
Τι κλίμακας συνέπειες θα είχε για την παγκόσμια οικονομία μια πιθανή χειραγώγηση στην πανίσχυρη αγορά των CDs;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις...





Σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά των CDs, αυτή αυτοδιοικείται ήδη από το 2000, ήτοι εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια.
Μόνο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ρυθμιστικές αρχές αντιλήφθηκαν πως η αγορά παραγώγων χρήζει σημαντικών αλλαγών σε θέματα νομοθεσίας.
Ένα πολύ σοβαρό "κενό ασφαλείας" σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης και λειτουργίας της ISDA είναι ό,τι είναι αδύνατο να επιβάλλει κυρώσεις - ποινές στα ίδια της τα μέλη.
Επομένως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι αποφάσεις της ISDA για την ύπαρξη ή μη ενός credit event είναι πλήρως διαφανείς.
Πρόσφατα αποδείχθηκε πως χωρίς αυστηρή κρατική εποπτεία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες και ευκαιρίες για χειραγώγηση της πανίσχυρης αγοράς των CDs.
Oι καταγγελίες υπάρχουν, μένει μόνο να αποδειχθούν...
Ορισμένες καταγγελίες μάλιστα είναι πολύ σοβαρές, αφού διαφαίνονται ενδείξεις πως κάθε απόφαση της ISDA φέρεται να ωφελεί μια ομάδα 10 περίπου τραπεζών...





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης