Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nowotny (ΕΚΤ): Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας στο σύνολο της Ευρωζώνης

Nowotny (ΕΚΤ): Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας στο σύνολο της Ευρωζώνης
Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ
Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε άγνωστες αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο των υπολοίπων μελών της νομισματικής ένωσης, προειδοποιεί το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ewald Nowotny.
Η υποτίμηση που θα ακολουθούσε της εξόδου πιθανόν επίσης να προκαλούσε αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, καθώς οι εξαγωγές δεν θα αυξάνονταν το ίδιο γρήγορα με την άνοδο των τιμών των εισαγωγών, πρόσθεσε.
Τα σχόλια του κ. Nowotny χθες, Τρίτη, έρχονται σε μια στιγμή που η Ελλάδα οδεύει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις και με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας να λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αντί της υποτίμησης, το μέλος της ΕΚΤ παραμένει αισιόδοξο ότι η σταθερή νομισματική ένωση θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα.
«Η διαρθρωτική αλλαγή είναι δύσκολη παντού», σημείωσε ο Nowotny κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών και πρόσθεσε ότι μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στο να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές πιο εύκολα.
Παράλληλα, ο Ε. Nowotny επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με τη βούληση του κράτους.
Μια επεκτατική νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προσπάθειες ενός κράτους προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά μπορεί να επιταχύνει την επιτυχία των αλλαγών και να παρέχει αρκετό χρόνο για να εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές, αντί να ωθηθεί σε κατάρρευση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, τόνισε.
Ένα κράτος χρειάζεται επίσης μια δημοκρατική νόμιμη κυβέρνηση που να μπορεί να αναλάβει δράση, πρόσθεσε και σημείωσε ότι αυτό το πιο σημαντικό για το οποίο ο ίδιος είναι πιο αβέβαιος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης