Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: ΣΥΡΙΖΑ και Βρυξέλλες θα κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις - Υπαρκτός ο κίνδυνος του Grexit

Economist: ΣΥΡΙΖΑ και Βρυξέλλες θα κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις - Υπαρκτός ο κίνδυνος του Grexit
"Οι Έλληνες δεν θέλουν να εξέλθουν από την Ευρωζώνη, καθώς ένα Grexit θα ήταν επίπονο"
Θα επέλθει συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βρυξελλών ή η Ελλάδα θα οδηγηθεί στα βράχια και το… Grexit, διερωτάται ο Economist, μόλις εννέα ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.
Παραθέτοντας την ακτινογραφία του ΣΥΡΙΖΑ, το βρετανικό περιοδικό, σε νέο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «The era of Syriza», υπογραμμίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει… μάστερ στη σκοτεινή τέχνη της διαχείρισης των προσδοκιών και της ελπίδας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, υποσχόμενος στους ψηφοφόρους πως θα βάλει τέλος στη λιτότητα και παράλληλα, καθησυχάζοντας τους Γερμανούς φορολογούμενους» αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
Αν και η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται για μία σειρά - θετικών μέτρων, όπως η μείωση των φόρων και η αύξηση των κρατικών δαπανών.
Παράλληλα, σημειώνει ο Economist, ο θυελλώδης ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη διαγραφή του ελληνικού χρέους, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 170% του ΑΕΠ.
«Αυτές οι δεσμεύσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των μέχρι πρότινος κυβερνήσεων» διαπιστώνει το βρετανικό περιοδικό, σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί εκ νέου, ενώ την ίδια στιγμή, παρατηρούνται ανησυχητικές εκροές καταθέσεων» υπογραμμίζει εν συνεχεία.
Πάντως, ο Economist διαμηνύει πως οι Έλληνες δεν θέλουν να εξέλθουν από την Ευρωζώνη, καθώς ένα Grexit θα ήταν επίπονο και δαπανηρό.
«Σε αντίθεση με το 2012, οι Γερμανοί εμφανίζονται ικανοί να διαχειριστούν τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας» διαπιστώνει, σημειώνοντας ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρωζώνη θα εξέλθει αλώβητη από μία τέτοια εξέλιξη.
«Το Grexit θα σπάσει την ψευδαίσθηση πως η ιδιότητα ενός μέλους της Ευρωζώνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Το ευρώ παράλληλα, θα καταστεί ένα ριψοκίνδυνο επενδυτικό καταφύγιο. Το Grexit θα ήταν καταστροφή» επισημαίνει ο Economist.
Kαι συνεχίζει: Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές – ίσως περισσότερες από την Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες επιμένουν πως οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Παράλληλα, δεν αναμένεται να δεχθούν μία διαγραφή του χρέους. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Τσίπρας θα κερδίσει μία χαλάρωση των όρων αποπληρωμής και ειδικότερα, την επιμήκυνση των ωριμάνσεων.
«Υπάρχει στέρεο έδαφος, το οποίο καθιστά άκρως πιθανή την επίτευξη ενός deal. Από το 2012 έως σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πιο επαγγελματίας. Έχει εντείνει την κομματική πειθαρχία και έχει εξομαλύνει τις θέσεις του» εξηγεί αναλυτικά, ο Economist, προσθέτοντας πως «οι Ευρωπαίοι, αν και δεν επιθυμούν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις εκτιμούν πως η κυριαρχία του ακρο-αριστερού κόμματος είναι φυσιολογική, δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα».
Πάντως, οι Γερμανοί έχουν αφήσει «ανοιχτό» το παράθυρο μίας οριακής «χαλάρωσης» των πολιτικών της λιτότητας, σημειώνει εν συνεχεία.
Παρ’ όλη την ύπαρξη σημαντικών πιθανοτήτων για την επίτευξη μίας μίνιμουμ συναίνεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βρυξελλών, ο Economist προειδοποιεί πως το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος παραμένει πραγματικό.
«Εκτός της σκληροπυρηνικής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αντιμετωπίσει και την απειρία του ως διαπραγματευτής.
Μάλιστα, δεδομένων των στενών χρονικών ορίων, η συμφωνία πρέπει να επέλθει πριν τα τέλη Φεβρουαρίου, όπου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της Ελλάδας» καταλήγει χαρακτηριστικά το βρετανικό δημοσίευμα.

(πρώτη ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2015, 00:39)

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης