Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Expansion: Το αποπληθωριστικό σενάριο που θέλει να αποφύγει ο Mario Draghi της ΕΚΤ

Expansion: Το αποπληθωριστικό σενάριο που θέλει να αποφύγει ο Mario Draghi της ΕΚΤ
Δραστικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και την αποφυγή του αποπληθωρισμού προχωρά ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi
Το… βαρύ πυροβολικό έβγαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία πρόκειται να προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ στην Ευρωζώνη με βασικό στόχο να αποφύγει τον αποπληθωρισμό και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας Expansion, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015, ότι από τον ερχόμενο μήνα Μάρτιο θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, το οποίο θα παραμείνει εν ισχύι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016 (συνολικά 1,14 τρισ. ευρώ).
Πρόκειται για το ισχυρότερο μέτρο που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, με τον διοικητή της Mario Draghi να δικαιολογεί την εφαρμογή του σημειώνοντας τα επίμονα χαμηλά ποσοστά του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, 12 εκ των 19 χωρών – μελών της Ευρωζώνης κατέγραψαν αποπληθωρισμό, με τα κράτη που παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό αποπληθωρισμού στα τέλη του 2014 να είναι η Ελλάδα (-2,5%), η Ισπανία (-1,1%), η Κύπρος (-1%) και το Λουξεμβούργο (-0,9%).
Ακολουθούν το Βέλγιο (-0,4%), η Ιρλανδία (-0,3%), η Πορτογαλία (-0,3%), η Ιταλία (-0,1%), η Λιθουανία (-0,1%), οι Κάτω Χώρες (-0,1%), η Σλοβενία (-0,1%) και η Σλοβακία (-0,1%).
Παράλληλα, επτά χώρες κατάφεραν ο δείκτης τιμών καταναλωτή να παραμείνει σε θετικό έδαφος, αν και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ήτοι όλες κάτω του 1%.
Βάσει των στοιχείων αυτών, ο μέσος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο -0,2% τον Δεκέμβριο του 2014 από το 0,3% τον Νοέμβριο.
Το στοιχείο αυτό έθεσε σε συναγερμό την ΕΚΤ, καθώς κύριος στόχος της είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και αυτή η αποπληθωριστική τάση την απομακρύνει από τον στόχο που έχει θέσει για πληθωρισμό στο 2%.
Χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό για την ΕΚΤ είναι να περιορίσει την πτώση των τιμών, που τους τελευταίους μήνες επηρεάζεται σημαντικά από τη διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου.
Παράλληλα, ο Mario Draghi σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα κατά τους πρώτους μήνες του 2015 και μόνον το 2015 και 2016 θα αρχίσει η σταδιακή άνοδός του σε υψηλότερα επίπεδα.
Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διατηρηθεί μέχρι που να παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή με τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΚΤ.
Με αυτό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ο Draghi θέλει να απομακρύνει με κάθε τρόπο τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, που συνεπάγεται γενικευμένη και παρατεταμένη πτώση, τουλάχιστον για δύο εξάμηνα, των τιμών αγαθών και υπηρεσιών.
Ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, που παραμένει εύθραυστη.
Το τρίτο τρίμηνο του 2014 η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώθηκε μόλις κατά 0,2% (τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο θα γίνουν γνωστά τον Φεβρουάριο).
Ο αποπληθωρισμός θα ενεργοποιούσε έναν φαύλο κύκλο πολύ επικίνδυνο.
Με την πτώση των τιμών, μειώνονται επίσης τα έσοδα των επιχειρήσεων.
Καθώς τα κόστη παραγωγής δεν υποχωρούν, οι εταιρείες προχωρούν σε μείωση των επενδύσεων και σε μείωση των θέσεων εργασίας.
Έτσι, κάθε φορά είναι λιγότεροι οι μισθοί και επίσης η ζήτησ, κάτι που συνεπάγεται λιγότερες πωλήσεις.
Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές δεν προχωρούν σε αγορές και οι εταιρείες μειώνουν τις δαπάνες τους, εκτιμώντας ότι αργότερα θα καταστούν φθηνότερες.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση επιδεινώνεται, διότι το βάρος του χρέους σε σχέση με τους μισθούς αυξάνεται και μαζί με αυτό, ο κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην παρούσα συγκυρία, αυξάνει το ασφάλιστρο κινδύνου των τραπεζών, που δεν προχωρούν σε δανειοδοτήσεις.
Αυτό είναι το σενάριο που θέλει να αποφύγει με κάθε κόστος η ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει να λαμβάνει ισχυρότερη δράση μετά τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού για τη ζώνη του ευρώ στο -0,2% τον Δεκέμβριο, ενώ προσδοκάται ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και κατά τους προσεχείς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης