Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Exotix: Σε hold υποβάθμισε τα ελληνικά warrants του ΑΕΠ - Αυξημένη η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα

tags :
Exotix: Σε hold υποβάθμισε τα ελληνικά warrants του ΑΕΠ - Αυξημένη η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα
Το πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, θα παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο/Ιούλιο
Σε hold (διακράτηση) υποβάθμισε τα κρατικά warrants που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της Ελλάδας η Exotix, καθώς αναμένει αύξηση της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας το επόμενο διάστημα.
Στην 10σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "GREECE: INCREASED POLITICAL AND ECONOMIC UNCERTAINTY AHEAD —DOWNGRADING THE GDP WARRANTS TO HOLD" (Ελλάδα: Αυξημένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα ενόψει - Υποβάθμιση των warrants ΑΕΠ σε hold), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Exotix επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα βρεθεί υπό μεγάλη πίεση κατά τους προσεχείς μήνες, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κατάρρευση.
Αναμένει, επίσης, ότι το πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, θα παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο/Ιούλιο, με τη στήριξη της ΕΚΤ να πρέπει να ανανεωθεί.
Για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους της για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Για τη χορήγηση της παράτασης, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει ένα μίνι-μνημόνιο, το οποίο θα παρουσιάσει στη νέα κυβέρνηση το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη δοκιμασία θα είναι η διαπραγμάτευση πάνω στους στόχους της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι έχει προσπαθήσει να τηρήσει μια πιο μετριοπαθή πορεία τις τελευταίες εβδομάδες για να αμβλύνει τις πιέσεις της αγοράς, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Αναμένεται, επίσης, ότι η Τρόικα θα εντοπίσει σημαντικά κενά χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός ληφθούν νέα μέτρα.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ είναι σχεδόν απίθανο να καταρρεύσουν.
Αυτές εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου αφού η νέα κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί.
Οι διαπραγματεύσεις στη συνέχεια θα προχωρήσουν γρήγορα σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ζητήσει την υποστήριξη από τις χώρες στην περιφέρεια, και ίσως ακόμη και από τη Γαλλία.
Αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες να είναι πιο επιεικείς προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι χώρες αυτές θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στις κλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής.
Βασική θέση της Exotix είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές θα επιτύχουν κάποιον συμβιβασμό έως τα μέσα Ιουνίου.
Αλλά όχι χωρίς πολύ δράμα και μεταβλητότητα στην αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο επίπεδο της Ευρωζώνης.
Ο συμβιβασμός αυτός θα επιφέρει μια σημαντική απόκλιση των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ίσως του επιτραπούν ορισμένα από τα φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Επίσης, η Exotix πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτευχθεί μια διαγραφή χρέους.
Ορισμένα από τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως ένα υψηλότερο κατώτατο μισθό, θα μπορούσε να συμφωνηθεί, αλλά μόνο για εφαρμογή αργότερα, όταν η ελληνική οικονομία θα είναι σε υγιέστερη βάση.
Στο πλαίσιο αυτό η Exotix αναμένει έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να είναι βαθιά απογοητευμένοι από μια τέτοια συμφωνία.
Η πολιτική αυτή πτώση θα μπορούσε να σημάνει σημαντικά προβλήματα για τη νέα κυβέρνηση.
Επίσης, υπάρχει μια μη αμελητέα πιθανότητα ότι τα μέλη του κόμματος που ακολουθούν μια αρκετά σκληρή γραμμή θα μπορούσαν να αποστατήσουν από το κόμμα.
Αυτό θα απειλήσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε διάλυση του συνασπισμού, αφήνοντας Ελλάδα σε ένα νέο κενό εξουσίας.
Στη χειρότερη περίπτωση (αν και δεν είναι ακόμα πιθανό), οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται να πληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν πολύ αρνητικές για τις τιμές των ομολόγων, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία.
Με δεδομένη την αβεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές στην Ελλάδα η Exotix υποβαθμίζει τη σύστασή της σχετικά με τα warrants του ΑΕΠ σε hold.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης