Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εuroxx: Θα υπάρξει συμφωνία Αθήνας - δανειστών για νέο πρόγραμμα - Positive για τις τράπεζες

Εuroxx: Θα υπάρξει συμφωνία Αθήνας - δανειστών για νέο πρόγραμμα - Positive για τις τράπεζες
H ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το +2% για το σύνολο του 2015
Για "έναν χειμώνα γεμάτο καταιγίδες" προειδοποιεί την Ελλάδα και δη τη νέα ελληνική κυβέρνηση η Euroxx, σε νέα έκθεσή της (ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου) και υπό τον τίτλο "Stormy Winter, Waiting for Spring to Come".
Παράλληλα διαμηνύει πως η Ελλάδα αναμένει την άνοιξη...
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ατζέντα της νέας κυβέρνησης κρίνεται ιδιαιτέρως καυτή και μάλιστα από τις πιο καυτές εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Πλέον η Ελλάδα έχει νέα κυβέρνηση, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, της δίνει το προνόμιο μιας ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας, που καταλαμβάνει συνολικά 162 έδρες στην ελληνική Βουλή.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Euroxx για το 2015, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει επιτυχώς να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και θα λάβει:
- είτε μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης
- είτε ένα νέο πρόγραμμα - γέφυρα
για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα είναι εύκολες.
Στον αντίποδα, εκτιμάται πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και γεμάτες αναταράξεις, γεγονός που θα αυξήσει τις πιέσεις και δη τη μεταβλητότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα αποδειχθεί χαμηλότερη των εκτιμήσεων, αλλά δεν θα εκτροχιαστεί πλήρως.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το +2% για το σύνολο του 2015.
Το ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται είναι ένα γεγονός που θα δώσει ώθηση στην εταιρική κερδοφορία και κατ' επέκταση θα καταστήσει ελκυστικές τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.
Νούμερο 1 κίνδυνος στο ανωτέρω σενάριο είναι το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, γεγονός που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προκαλώντας σοβαρά ατυχήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όμως οι κίνδυνοι αυτοί έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση τόσο με τη βούληση των Ελλήνων πολιτών, όσο και με τις θέσεις του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, εκτιμάται πως η Ευρωζώνη θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα.

Τράπεζες
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Euroxx προβλέπει πως βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει υποβάθμιση των προβλέψεων για την κερδοφορία τους, λόγω:
- της επιδείνωσης της ικανότητάς τους να αντλήσουν χρηματοδότηση
- της επιδείνωσης της ποιότητας των assets τους
Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Euroxx δηλώνει positive (θετική) για τις ελληνικές τράπεζες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται και οι ίδιες οι τράπεζες θα έχουν επαρκή αποθέματα (buffers) για να αντέξουν ενδεχόμενο σοκ σε επίπεδο ρευστότητας.

Τα top picks της Euroxx για το 2015




Μ.Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης