Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η Ελλάδα δεν θα εξασφάλιζε ποτέ ένα haircut στο χρέος - Ναι στην επιμήκυνση

UBS: Η Ελλάδα δεν θα εξασφάλιζε ποτέ ένα haircut στο χρέος - Ναι στην επιμήκυνση
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένας συμβιβασμός για να τον αποδεχτούν οι χώρες που έλεγαν όχι στη διαγραφή του χρέους
Μιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει αποδεκτή από τους δανειστές της Ελλάδας, σχολιάζει η UBS, αποτιμώντας το σχέδιο που παρουσίασε τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
"Οι δανειστές της Ελλάδας θα αποδεχτούν μιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως κάτι λιγότερο από τα ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη", εκτιμά ο Paul Donovan, στρατηγικός αναλυτής της UBS.
Όπως έχει ήδη αναφέρει από τη Δευτέρα το www.bankingnews.gr, μιλώντας στους Financial Times, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν διατυπώνει πλέον αίτημα για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.
Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια σειρά από ανταλλαγές χρέους (debt swaps), ένα μενού από ανταλλαγές χρέους, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του.
Η πρόταση της Αθήνας για το χρέος περιλαμβάνει την έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων.
- Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης (rescue loans) που έχει λάβει η Ελλάδα.
- Ο δεύτερος τύπος των νέων ομολόγων θα αφορά σε διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.
"Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να επιμηκύνουν τη λήξη των ομολόγων, στα 25 χρόνια για παράδειγμα, καθώς και να μειώσουν τα επιτόκια", επισημαίνει ο Donovan, σχολιάζοντας το σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη.
"Αυτό είναι που χρειάζεται να γίνει, γιατί αυτό δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να τονώσει την ελληνική οικονομία, η οποία έχει το 25% της αξίας της από το 2008", προσθέτει ο Donovan.
"Ένα haircut στο ελληνικό χρέος δεν θα συνέβαινε ποτέ", εξηγεί.
"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένας συμβιβασμός για να τον αποδεχτούν οι χώρες που έλεγαν όχι στη διαγραφή του χρέους", τονίζει.
"Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι το εξής:
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά", καταλήγει ο αναλυτής της UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης