Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί με υποβάθμιση την Ελλάδα η Moody's - Σε καθεστώς παρακολούθησης η αξιολόγηση Caa1

Προειδοποιεί με υποβάθμιση την Ελλάδα η Moody's - Σε καθεστώς παρακολούθησης η αξιολόγηση Caa1
Η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες
Με υποβάθμιση προειδοποιεί ευθέως την Ελλάδα και ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, λίγες ώρες μετά την επίσημη υποβάθμιση από τον έτερο οίκο Standard and Poor's.
Ειδικότερα, η Moody's ανακοίνωσε ότι θέτει σε καθεστώς παρακολούθησης τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Caa1 την Ελλάδας, με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης.
Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, Not Prime (NP), παραμένει ανεπηρέαστη, διευκρινίζει ο οίκος.
Η απόφαση για επικείμενη υποβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που κυριαρχούν στην Ελλάδα αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας.
Κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων είναι οι όροι που θα συνοδεύουν το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Η έκβαση των διαπραγματεύσεων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και τις ανάγκες της σε επίπεδα ρευστότητας.
Εάν η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους εντός των ερχόμενων εβδομάδων, τότε θα αυξηθεί ραγδαία ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.
Χωρίς ένα επίσημο πρόγραμμα από τους δανειστές, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να κατορθώσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες - βραχυπρόθεσμα - δεδομένων των αδύναμων επιπέδων ρευστότητας.

Αιτιολόγηση για την προειδοποίηση περί επικείμενης υποβάθμισης
Ο οίκος αναφέρει ότι θα λάβει απόφαση για επικείμενη ή μη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αξιολογώντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, οι οποίες μόλις ξεκίνησαν.
Ειδικότερα, ο οίκος θα αξιολογήσει την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει χρηματοδότηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέσω μιας παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.
Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε θα επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να αλλάξει σημαντικά τους όρους του ισχύοντος προγράμματος της χώρας, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και κυρίως για την ικανότητα των δύο πλευρών να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα θωρακίζει τη χρηματοδοτική κατάσταση της Ελλάδας.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η πολιτική της αποστολή είναι να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας, να μειώσει τους στόχους για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και να επαναδιαπραγματευθεί τη μείωση του χρέους της Ελλάδας.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τέτοιου είδους αξιώσεις, καθώς κάθε πρωτοβουλία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για μείωση του δημοσίου χρέους στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Η μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στην εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα έχει αυξήσει στα ύψη τις προκλήσεις, σε όρους ρευστότητας και χρηματοδότησης, για την Ελλάδα.
Για το 2015, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει μεγάλες λήξεις ομολόγων.
Η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγου είναι στις 20 Ιουλίου, οπότε και λήγει ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί λήξη ομολόγου, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, στις 20 Αυγούστου.
Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μετακύλιση (roll over) εντόκων γραμματίων περί τα 11,6 δισ. ευρώ.
Η Moody's κρίνει πως η στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την επιτυχία του roll over.
Η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να συνεχίσουν να είναι οι βασικοί αγοραστές των εντόκων γραμματίων εξαρτάται άμεσα από τη συνέχιση της πρόσβασής τους στις πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η απόφαση της ΕΚΤ - στις 4/2 - να ανακοινώσει ότι σταματά να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals (εγγυήσεις) είναι πολύ σοβαρή, αναγνωρίζει ο οίκος.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν την προστατευτική ομπρέλα του ELA, όμως η Moody's θεωρεί πως η μελλοντική πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από:
- την παραμονή της Ελλάδας σε επίσημο οικονομικό πρόγραμμα
- την επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της ΕΚΤ πως οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και επομένως δικαιούνται την πρόσβαση στον μηχανισμό ELA.
Ενώ, συνεχίζει η Moody’s, η πρόσφατη αξιολόγηση των assets από την ΕΚΤ κατέδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, η προοπτική αύξησης των πιθανοτήτων μίας χρεοκοπίας θα οδηγούσε την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την άποψή της.
Πράγμα που έκανε άλλωστε, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση τους στις πηγές αναχρηματοδότησης, επηρεάζοντας άμεσα την ικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτείται μέσω εντόκων γραμματίων.
Επιπρόσθετα, συνεχίζει η Moody’s, η Ελλάδα θα χρειαστεί την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προϋπολογισμού της.
Όμως, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές πως το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά.
Η Moody’s σημειώνει πως η αύξησή του συγκεκριμένου ορίου απαιτεί την έγκριση των πιστωτών.
Όπως χαρακτηριστικά προειδοποιεί εν συνεχεία, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, η Moody’s θα αποτιμήσει τις επιπτώσεις του τρέχοντος «ναυαγίου» - και των κατ’ επέκταση αλλαγών στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης - στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και στην πορεία του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια.
Αν και το ελληνικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το δεύτερο υψηλότερο στην παγκόσμια κλίμακα της Moody’s, το 80% του συνολικού χρέους ανήκει στον επίσημο τομέα (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ) και επομένως, η Ελλάδα ωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια και τις μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις.
Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει η Moody’s, η αναλογία επιτοκίων – εσόδων έχει συρρικνωθεί στο 9,2% το 2014 από 16,6% το 2011, καθώς η μέση ωρίμανση των ομολόγων βρίσκεται στα 20 έτη.
Παρόλα αυτά, προειδοποιεί η Moody’s, η αδύναμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία εκτιμάται στο 0,6% για το 2014, και η αδυναμία να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν βασικοί παράγοντες για την αδύναμη πιστωτική ικανότητα.
Το οικονομικό outlook της Ελλάδας, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης, αντιμετωπίζει αρκετούς κινδύνους λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, αλλά και λόγω της πολιτικής αναταραχής ως αποτέλεσμα των αβέβαιων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Τι θα οδηγήσει την αξιολόγηση σε αναβάθμιση/υποβάθμιση
Η Moody’s θεωρεί πως η υποβάθμιση της αξιολόγησης «Caa1» θα συντελεστεί υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών σε χρόνο ικανό, ώστε η κυβέρνηση να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν
- Θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση ή αντιστροφή της εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας, παρεμποδίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Αν και δεν διαφαίνεται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η Moody’s θα προβεί στην αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης σε περίπτωση:
- Επιτάχυνσης του ρυθμού εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
- Συνέχισης της οικονομικής ανάπτυξης και της επίτευξης ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία αμφότερα συμβάλλουν στη μείωση του χρέους
- Σίγουρης και ορατής μελλοντικής χρηματοδοτικής στήριξης, εν μέσω ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης