Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβάθμισε τις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank - Κίνδυνος νέας υποβάθμισης λόγω των εκροών καταθέσεων

Moody's: Υποβάθμισε τις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank - Κίνδυνος νέας υποβάθμισης λόγω των εκροών καταθέσεων
Όλες οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης, με ορατό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης
Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, καθώς και της Attica Bank, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Η απόφαση του οίκου να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα της πρότερης απόφασης - την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου - να θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης, με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης, την αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας.
Ειδικότερα, η Moody's υποβάθμισε:
- Σε Caa2, από Caa1 προηγουμένως, την αξιολόγηση της Πειραιώς
- Σε Caa2, από Caa1 προηγουμένως, την αξιολόγηση της Εθνικής
- Σε Caa2, από Caa1 προηγουμένως, την αξιολόγηση της Αlpha Bank
- Σε Caa3, από Caa2 προηγουμένως, την αξιολόγηση της Eurobank.
- Σε Caa3, από Caa2 προηγουμένως, την αξιολόγηση της Attica Bank.
Όλες οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης, με ορατό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Όπως εξηγεί η Moody's, στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, η απόφασή της να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλούν την ολοένα και μειούμενη πιθανότητα να λάβουν συστημικής φύσεως στήριξη, λόγω:
- της αυξημένης αβεβαιότητας για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της εγκαίρως, ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και τις ανάγκες σε επίπεδο ρευστότητας.
- ενδεχόμενη μείωσης της δανειοδοτικής ικανότητας του ΤΧΣ, γεγονός που θα κρίνει αβέβαιη τη συνέχιση της στήριξης των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η διαδικασία παρακολούθησης των ελληνικών τραπεζών θα επικεντρωθεί στη συχνότητα των πιέσεων που δύνανται να ασκηθούν στη χρηματοδότηση και τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών.
Ταυτόχρονα θα αξιολογηθεί η απευθείας έκθεση των ελληνικών τραπεζών στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα και την οικονομία.
Τέλος, θα αξιολογηθεί και ο αντίκτυπος στις τράπεζες από την αποδυνάμωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου δραστηριοποιούνται, αλλά και από την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Moody's προειδοποιεί πως είναι ορατός ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το απόθεμα των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τη χρηματοδότηση των αναγκών της κυβέρνησης, γεγονός που θα μειώσει την ικανότητα του Ταμείου να παράσχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, εάν αυτό απαιτηθεί.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διαμηνύει πως έχει αποδυναμωθεί σημαντικά το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τα επίπεδα ρευστότητάς τους, λόγω:
- των διαρκών εκροών καταθέσεων που σημειώνονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον Δεκέμβριο του 2014.
- της μείωσης της διάθεσης των διεθνών τραπεζών να προχωρούν σε συναλλαγές repo με τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα η Moody's επισημαίνει πως η απόφαση της ΕΚΤ - στις 4 Φεβρουαρίου - να διακόψει από τις 11/2 την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως collaterals αυξάνει περαιτέρω τους κινδύνους για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Ο οίκος προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος για πρόσθετες αρνητικές εξελίξεις, σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ενώ δεν αποκλείει κλιμάκωση του φαινομένου των εκροών καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης