Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κίνδυνος ενεργοποίησης των CDS, αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος του επίσημου τομέα

Κίνδυνος ενεργοποίησης των CDS, αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος του επίσημου τομέα
Η ενεργοποίηση - και πληρωμή - των CDS γίνεται αφού προηγουμένως η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (ISDA) αποφασίσει πως υπάρχει πιστωτικό γεγονός (credit event)
Ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της προς τον επίσημο τομέα (ΕΚΤ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) δύναται να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των CDS, προειδοποιούν νομικά γραφεία.
Όπως αποκαλύπτει το Reuters, δεν αποκλείεται οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να αναγκαστούν να οδηγηθούν στην πληρωμή των ελληνικών CDS, εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στους πιστωτές του επίσημου τομέα.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι ανησυχίες για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφορικά με το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας.
Μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - που βρισκόταν στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα - το 2012, ενεργοποιήθηκαν ελληνικά CDS καθαρής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.
Πλέον οι ανησυχίες για χρεοκοπία εστιάζουν στο ελληνικό χρέος που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ).
Όμως ακόμη και το μικρό ποσοστό του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών θα επηρεαστεί - εάν υπάρξει ενεργοποίηση των CDS - ακόμη κι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει μόνο σε ό,τι αφορά το χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας.
Η ενεργοποίηση - και πληρωμή - των CDS γίνεται αφού προηγουμένως η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (ISDA) αποφασίσει πως υπάρχει πιστωτικό γεγονός (credit event).
Αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 2012, κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+).
"Δεν κάνει καμία διαφορά εάν το χρέος βρίσκεται στην κατοχή κυβερνήσεων ή όχι", δηλώνει στο Reuters ο Simon Firth, αρμόδιος επί της αγοράς παραγώγων (derivatives) στη νομική εταιρεία Linklaters.
"Eάν υπάρξει αποτυχία αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα - και η αποτυχία αυτή αφορά ποσό άνω του 1 εκατ. δολαρίων - τότε κάθε περίοδος χάριτος λήγει και υπάρχει αυτόματα πιστωτικό γεγονός", προειδοποιεί.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μια ειδική διάταξη - εισήχθη αμέσως μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 - κάθε υποχρέωση της Ελλάδας ημερομηνίας πριν την 1η Φεβρουαρίου του 2012, δεν δύναται να ενεργοποιήσει τα CDS.
Aυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το χρέος προς το ΔΝΤ, κατά τους επόμενους μήνες, δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των CDS, αφού πρόκειται για συμφωνία που έχει συναφθεί πολύ πριν την 1η Φεβρουαρίου του 2012, ήτοι το 2010, κατά το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Αυτό που μπορεί να πυροδοτήσει ενεργοποίηση των ελληνικών CDS είναι το ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, που λήγει τον Ιούλιο του 2015.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 752 συμβόλαια ελληνικών CDS, συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.
Σε καθαρή βάση ωστόσο, στην τρέχουσα συγκυρία, οι πληρωμές ελληνικών CDS ανέρχονται στα 763 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Thomson Reuters, ελληνικά ομόλογα κατέχουν ιδιώτες επενδυτές όπως η BlackRock, η Loomis Sayles και η Carmignac Gestion.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης