Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη

tags :
Moody's: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη
Η αύξηση του κατακερματισμού ήταν μικρή ενώ δεν αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες
Χαμηλός είναι είναι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη σημερινή ανάλυση της Moody's, η οποία βλέπει τον κατακερματισμό των οικονομιών της Ζώνης να είναι περιορισμένος.
Σύμφωνα με τη σημερινή ανάλυση υπό τον τίτλο "Euro Area Financial Fragmentation: Without contagion from Greece, euro area financial fragmentation will remain low" (Κατακερματισμός στην Ευρωζώνη: Χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης από την Ελλάδα, ο κατακερματισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει χαμηλός), η Ευρωζώνη εμφάνισε κάποια σημάδια αύξησης των διαφορών εντός των εθνικών οικονομιών, τα οποία οφείλονται κυρίως στην αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι αρνητικές, καθώς η αύξηση του κατακερματισμού ήταν μικρή ενώ δεν αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το 2012, όταν και η ελληνική κρίση βρισκόταν στην κορύφωση της.
Στην κάμψη της αβεβαιότητας συνέβαλε και η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η έναρξη του οποίου αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Η εξέλιξη αυτή βοήθησε επίσης να παραμείνουν σταθερές οι καταθέσεις στους τραπεζικούς κλάδους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Στους κινδύνους, η Moody’s κατατάσσει την αύξηση των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και την αύξηση των διασυνοριακών υποχρεώσεων των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Σε περίπτωση που τεθεί υπό αμφισβήτηση η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης ή αυξηθεί η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ο οικονομικός κατακερματισμός θα αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης