Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Ο Δείκτης των Τραπεζών το «απόλυτο βαρόμετρο» για την τύχη του Χ.Α.

Στον παλμό των dealing rooms: Ο Δείκτης των Τραπεζών το «απόλυτο βαρόμετρο» για την τύχη του Χ.Α.
Ο ΔΤΡ βρίσκεται μόλις 5,30% πάνω απο τα χαμηλά έτους
Σημαντικότατες απώλειες της τάξεως του  -9,42% κατέγραψε ο ΓΔ την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 770,14 μονάδες χάνοντας με σχετική ευκολία την κρίσιμη ζώνη των 800 μονάδων.
 Αποτέλεσμα αυτού η άμεση τεχνική επιδείνωση με στόχο την ευρύτερη περιοχή των 745 μονάδων η οποία θα κρίνει όχι μόνο περαιτέρω  πτωτική επιτάχυνση αλλά και τη δημιουργία νέων χαμηλών έτους!!
Οδηγός της πτωτικής κίνησης ο τραπεζικός δείκτης με εβδομαδιαία απόδοση -18,36% και κλείσιμο στις 562,08 μον. βρίσκεται μόλις 5,31% υψηλότερα από το χαμηλό έτους (532,2 μονάδες).
Θα μπορούσε λοιπόν ο ΔΤΡ να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο βαρόμετρο για το μέλλον του ΧΑΑ αφού εάν δεν ανακοπεί άμεσα η πτωτική του κίνηση, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύκλο ρευστοποιήσεων σε μετοχές των οποίων η τεχνική εικόνα είναι εμφανώς καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη των τραπεζών, όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΒΙΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του ΓΔ.
Σημειώνεται ότι η ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ βρίσκεται ήδη σε νέα χαμηλά έτους (0,355) ενώ η EUROBANK βρίσκεται ακριβώς στο χαμηλό έτους που είχε σημειωθεί στις 28/01/2015 (0,10).
Αμετάβλητη διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ο οίκος Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας την βαθμίδα Β- με τον κίνδυνο υποβάθμισης να παραμονεύει (CreditWatch Negative), όπως στην περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας, δηλαδή στην περίπτωση που η χώρα δεν μπορέσει να αποπληρώσει κάποια από τις δόσεις της προς τους δανειστές της (Selective Default).
Οι φόβοι για υποβάθμιση σε CCC+ δεν επιβεβαιώθηκαν από τον οίκο αξιολόγησης ο οποίος είχε κάθε δικαίωμα να προβεί σε αυτήν την κίνηση.
Η επόμενη δόση για την εβδομάδα που διανύουμε, αφορά το ΔΝΤ (560 εκατ. ευρώ) με την χώρα να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας.
Άξια αναφοράς και η λήξη εντόκων γραμματίων ύψους 1,6 δις ευρώ.
H ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου και ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όλο και αυξάνονται (η 10ετία βρίσκεται στο 10.7%).
Η όποια συζήτηση για συμπερίληψη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και τα ελληνικά χρεόγραφα που έχει στην κατοχή της ΕΚΤ δεν ξεπερνούν το 1/3 των εκδόσεων της χώρας.
Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται για την Ελλάδα με τα ταμεία να είναι σχεδόν άδεια και τις υποχρεώσεις που έρχονται να αγγίζουν τα 25 δις ευρώ σε δόσεις προς τους δανειστές και λήξεις εντόκων γραμματίων μέχρι τέλη του έτους.
Η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τέλη Απρίλη ώστε να αποφευχθούν τα καταστροφικά σενάρια που επισκιάζουν την χώρα.
Μία άμεση λύση είναι αναγκαία για την σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος ώστε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να επανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές και τέλος να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τμήμα ανάλυσης της Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης