Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Σοβαρές οι συνέπειες ενός Grexit για την ευρωζώνη - Θα απειληθεί με διάσπαση

tags :
Moody’s: Σοβαρές οι συνέπειες ενός Grexit για την ευρωζώνη - Θα απειληθεί με διάσπαση
Eνδεχόμενο Grexit θα προκαλέσει ερωτήματα για το ποιες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την Ελλάδα στην έξοδο
Σοβαρές χαρακτηρίζει τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο οίκος Moody’s τόσο συνολικά όσο και για την Περιφέρεια ειδικότερα.
«Παρά το γεγονός ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της δεν έχει μεταδοθεί στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, τόσο για τη νομισματική ένωση ως σύνολο, όσο και ειδικότερα για την Περιφέρεια», σημειώνουν οι αναλυτές της Moody’s.
Όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ενδεχόμενο Grexit θα προκαλέσει ερωτήματα για το ποιες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την Ελλάδα στην έξοδο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το αδιαίρετο της νομισματικής ένωσης.
Σε ανάλυσή του με τίτλο «Stable credit outlook for euro area sovereigns, but Grexit and deflation present downside risks (Σταθερό το πιστωτικό outlook για τα κράτη της ευρωζώνης αλλά Grexit και αποπληθωρισμός κρύβουν κινδύνους», η Moody’s τονίζει ότι το πιστωτικό outlook για τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι σταθερό.
Ωστόσο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ο αποπληθωρισμός, κρύβουν καθοδικούς κινδύνους για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης.
Η πιστωτική ποιότητα έχει σταθεροποιηθεί στην ευρωζώνη και μετά τις αναβαθμίσεις του 2014, με 15 εκ των 19 χωρών της ευρωζώνης να διαθέτουν σταθερό outlook.
Οι προοπτικές της αξιολόγησης για Ισπανία (Baa2) και Λιθουανία (Baa1) είναι θετικές, η Γαλλία (Αa1) έχει αρνητικό outlook ενώ η Ελλάδα (Caa1) βρίσκεται υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Όπως τονίζει η αντιπρόεδρος της Moody’s, Kathrin Muehlbronner, σε γενικές γραμμές οι πιθανότητες περαιτέρω βελτίωσης των αξιολογήσεων στην ευρωζώνη από τα τωρινά επίπεδα είναι περιορισμένες, καθώς παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι».
«Τα πιο σταθερά outlooks αντανακλούν τις προβλέψεις μας για μια μέτρεια οικονομική ανάκαμψη το 2015 καθώς και περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων σε πολλές χώρες.
Ωστόσο το χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, με εξαίρεση τέσσερις χώρες που θα δουν τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ να υποχωρεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης