Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Πιθανή μία ανοδική αντίδραση εκτόνωσης έως τη ζώνη των 775 - 810 μονάδων

Στον παλμό των dealing rooms: Πιθανή μία ανοδική αντίδραση εκτόνωσης έως τη ζώνη των 775 - 810 μονάδων
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με το ΓΔ να έχει δημιουργήσει ήδη μονοτασικό πτωτικό κανάλι 18 συνεδριάσεων
Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το ΓΔ ο οποίος έκλεισε στις 744,42 μον. (-3,34%).
Η ζώνη στόχος των 745 μονάδων προσεγγίστηκε γρήγορα όπως επισημάνθηκε στο προηγούμενο σχόλιο με το χαμηλό εβδομάδας να πραγματοποιείται στις 723,48 μονάδες (χαμηλό Φεβρουαρίου 2015) και μετά την ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής 20/3 (+2,87%) η αγορά έκλεισε ακριβώς πάνω στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που ενδυναμώνει τη σημασία της για το μέλλον αφού θα απαιτηθεί εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης (745 – 735 μονάδων) για νέα ισχυρή πτωτική επιτάχυνση της αγοράς.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με το ΓΔ να έχει δημιουργήσει ήδη μονοτασικό πτωτικό κανάλι 18 συνεδριάσεων, είναι πιθανή ανοδική αντίδραση - εκτόνωση έως τη ζώνη (775 – 810 μονάδων) προσπάθεια ακύρωσης δηλαδή του 38,2% σε πρώτη φάση του συγκεκριμένου καναλιού, χωρίς να μεταβάλλεται η πτωτική τάση στο εβδομαδιαίο γράφημα του ΓΔ.
Σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο, δόθηκαν νέα χαμηλά έτους στις 517,18 μον. με το εβδομαδιαίο κλείσιμο όμως να γίνεται αρκετά υψηλότερα στις 580,4 μον. (+3,26%) αποσοβώντας έτσι επέκταση των ρευστοποιήσεων στο σύνολο του ταμπλό.    
Θετικό τόνο λοιπόν για τη συνέχεια άφησε η συνεδρίαση της Παρασκευής μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής που έλαβε μέρος την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Καμία διαφοροποίηση από πλευράς μηνύματος προς την ελληνική κυβέρνηση, με τα συμφωνημένα του Eurogroup της 20/2 να επισπεύδονται με στόχο το αργότερο τις αρχές της επομένης εβδομάδας, πιθανώς σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup.
Προγραμματισμένη συνάντηση έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με την καγκελάριο Α. Merkel διατηρώντας το καλό κλίμα διαβουλεύσεων και ενισχύοντας την ελπίδα για τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης της Παρασκευής, με τον κατακρημνισμένο τραπεζικό κλάδο πιθανώς να πρωτοστατήσει δημιουργώντας κίνηση ανακούφισης λόγω του εύρους και της ταχύτητας της πτώσης που προηγήθηκε.
Η στροφή προς τη λογική φαίνεται να επικρατεί, καθώς ο χρόνος που απομένει αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ελάχιστα και τον κίνδυνο εσωτερικής στάσης πληρωμών να είναι υπαρκτός, αφού δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Απαραίτητη η οριστική συμφωνία τέλη Απρίλη, με πρωταρχικό στόχο την υλοποίηση των πολυπόθητων μεταρρυθμίσεων και την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7 δις.
Με την επίτευξη της συμφωνίας, αναμένονται: η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δις, η συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τέλος η απελευθέρωση των ελληνικών ομολόγων ως collaterals των τραπεζών, με σκοπό τον περιορισμό του ELA στη χρηματοδότηση τους.
Άξια αναφοράς η αναγνώριση του προβλήματος της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρας μας από τον Jean Claude Junker, με την Commission να παρέχει περίπου 2 δις ευρώ για την προώθηση κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα.
Σε διαφοροποίηση του καλού κλίματος που αρχίζει πάλι να δημιουργείται βρίσκονται οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ, του ΟΣΕ αλλά και του ΟΛΠ στις οποίες φαίνεται να εναντιώνεται.
Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη 25 Μαρτίου η Χρηματιστηριακή αγορά αργεί και την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Τμήμα ανάλυσης της Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης