Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Η Ρωσία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας - Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Putin

tags :
Economist: Η Ρωσία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας - Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Putin
Εκνευρισμός στην Ευρώπη για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Economist.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το «ρωσικό χαρτί» δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ευρωζώνη.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα την ώρα που το μέλλον της χώρας στο ευρώ κρέμεται από μία κλωστή», σημειώνει ο Economist.
Και συνεχίζει εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την απελευθέρωση της τελευταίας δόσης των δανείων διάσωσης, ύψους 7,2 δις. ευρώ δεν οδηγούν πουθενά, ακόμη και αν τα ταμεία αδειάζουν.
Η κυβέρνηση κάνει «επιδρομή» στα δημόσια ταμεία και καθυστερεί τις πληρωμές προς τους προμηθευτές της προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, κυρίως για να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και των 700 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που κατέχουν ξένοι επενδυτές, που θεωρείται απίθανο να μετακυλιστούν την επόμενη εβδομάδα, εξηγεί το δημοσίευμα.
Ωστόσο σύντομα θα χρειαστεί μια σωστή χρηματοδοτική στρατηγική.

Η Ρωσία δεν μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως τα χρήματα της Ρωσίας μπορούν να λύσουν τα προβλήματά του.
Επίσης η Ε.Ε. των 28 πρέπει να συμφωνήσει ομόφωνα στην ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, πριν τη λήξη τους τον προσεχή Ιούλιο.
Η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις δεν οδηγούν πουθενά.
Θα προσφέρει στον Putin ένα βέτο, σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας, διερωτάται ο Economist.
«Πιθανότατα όχι για τρεις λόγους.
Πρώτον, τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας σημαίνουν ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να παράσχει στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από μια συμβολική οικονομική βοήθεια.
Δεύτερον, παρά την αλαζονεία που δείχνει δημοσίως, πίσω από κλειστές πόρτες ο κ. Τσίπρας δεν έχει απειλήσει στα σοβαρά να υπονομεύσει την κοινή θέση της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Και τρίτον, οι ηγέτες της Ευρώπης πιθανότατα θα συζητήσουν το αν θα παρατείνουν τις κυρώσεις τους σε Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.
Συμπτωματικά, η παράταση της διάσωσης που συμφώνησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τον Φεβρουάριο θα λήξει λίγες ημέρες αργότερα, και η Ελλάδα έχει να πληρώσει ομόλογα τον Ιούλιο , πληρωμή την οποία δεν θα μπορέσει να καταβάλει αν δεν έχει περαιτέρω βοήθεια.
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ενδιαφέρονταν να παράσχουν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αν η Ελλάδα απειλούσε να τινάξει στον αέρα την ρωσική στρατηγική της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην έχει αποδειχθεί τόσο έξυπνος, όμως ακόμα και αυτός διαθέτει καλύτερη αίσθηση του χρόνου», σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Putin
Τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Ρώσο πρόεδρο, εφόσον δεν μπορεί να στηριχθεί σε οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα;
Σύμφωνα με τον Economist, οι συζητήσεις θα καλύψουν τον τομέα της ενέργειας και άλλες προτάσεις συνεργασίας.
Ενδεχομένως να ζητήσει από τη Ρωσία να χαλαρώσει το εμπάργκο στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων –αν και μια τέτοια ειδική μεταχείριση δεν θα ευχαριστούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στέλνει ένα μήνυμα στους έλληνες ψηφοφόρους και βουλευτές ότι η κυβέρνησή του διατηρεί ανοικτές τις γεωπολιτικές επιλογές της, γεγονός όμως που προκαλεί εκνευρισμό στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης