Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Περιορισμένη η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις αγορές της Ευρωζώνης

tags :
Moody’s: Περιορισμένη η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις αγορές της Ευρωζώνης
Δεν σημειώθηκε σημαντική μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης εκτιμά η Moody's
Περιορισμένη είναι η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις αγορές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί εδώ και τέσσερις μήνες για την έκβαση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. 
Όπως σημειώνει η Moody's σε ανάλυσή της με ημερομηνία 11 Ιουνίου 2015, η αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, η φυγή καταθέσεων και οι απώλειες στο σύστημα μεταφοράς της Τράπεζας της Ελλάδος, οδήγησε σε αύξηση του κατακερματισμού των αγορών της Ευρωζώνης, στο α΄τετράμηνο του 2015. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, δεν σημειώθηκε σημαντική μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και ο κατακερματισμός υποχώρησε τον Απρίλιο του 2015 στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.
«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα προκάλεσαν άνοδο του κατακερματισμού στις αγορές την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου», σημειώνει ο αναλυτής της Moody’s Antonio Garre.
Ωστόσο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά που κατεγράφησαν το 2012, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, όπως εξηγεί.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το volatility στις τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκε σημαντικά λόγω των εκροών κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα από τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων υποχώρησαν στα 128 δις. ευρώ στο α΄τετράμηνο του 2015, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, υποχωρώντας κατά 17% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.
Ωστόσο, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 150 μονάδες βάσης από τον Δεκέμβριο, οι μικρές αλλαγές στα spreads στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, αντανακλούν την περιορισμένη μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.
«Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, ο οικονομικός κατακερματισμός στην ευρωζώνη, μειώθηκε περαιτέρω, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι για την ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου», σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης