Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's για Καταλονία: Παρά τη νίκη των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, μικρές οι πιθανότητες απόσχισής της από την Ισπανία

Moody's για Καταλονία: Παρά τη νίκη των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, μικρές οι πιθανότητες απόσχισής της από την Ισπανία
Ο οίκος αξιολόγησης αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις του για την Ισπανία, εκτιμώντας ανάπτυξη 3,2% το 2015 και 2,7% το 2016
Ό,τι και να συμβεί στις εκλογές που θα λάβουν χώρα στην Καταλονία την προσεχή Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, το αποτέλεσμα δεν θα είναι η απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία, αλλά περισσότερη αυτοδιοίκηση για την Καταλονία, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε σημείωμά του προς τους επενδυτές.
«Αν και πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, το βασικό μας σενάριο συνεχίζει να προβλέπει μικρή πιθανότητα απόσχισης της Καταλονίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στην έκθεση, με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2015, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Καταλονία, η Moody's εκτιμά ότι «είναι πολύ πιο πιθανό, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα να είναι μια αύξηση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς την Καταλονία».
Παράλληλα, στην έκθεση αυτή ο οίκος αξιολόγησης επικεντρώνεται στην ισπανική οικονομία, για την οποία εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2015 έναντι του 3% που προέβλεπε μέχρι τώρα, ενώ για το 2016 εκτιμά αύξηση 2,7% έναντι 2,2% προηγουμένως.
Παράλληλα, η Moody's δεν δείχνει μεγάλη ανησυχία για τις γενικές εκλογές της Ισπανίας, που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, με πιθανότερη ημερομηνία την 20ή Δεκεμβρίου.
«Το ρευστό πολιτικό περιβάλλον στην Ισπανία παρουσιάζει μερικά στοιχεία αβεβαιότητας για τα επόμενα χρόνια», σημειώνει και προσθέτει ότι «αν και στο κεντρικό μας σενάριο εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές, εκτιμούμε ότι θα είναι πιο δύσκολη η έγκριση νόμων στο επόμενο κοινοβούλιο».
Αυτό το βασίζει στη δυσαρέσκεια που υπάρχει για το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), όπως καταδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις και προβλέπει «διάβρωση» υπέρ των κομμάτων Ciudadanos («Πολίτες») και Podemos («Μπορούμε»).
Έτσι, οι μοναδικοί κίνδυνοι που διαβλέπει για την ισπανική οικονομία είναι «ένα φρένο στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος» και η επιστροφή μιας κρίσης στις αγορές από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας.
Αντιθέτως, θα την αναβαθμίσει αν, μεταξύ άλλων παραγόντων, αποδώσουν τα μέτρα για τον έλεγχο των προϋπολογισμών που έχουν επιβληθεί στις αυτόνομες περιοχές της χώρας.
Η Moody's είναι γενικά θετική για την ισπανική οικονομία, επισημαίνοντας ότι «αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με την ιδιωτική κατανάλωση να συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η συγκράτηση των μισθών θα συνεχιστεί, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα», ενώ διατηρεί την αξιολόγηση για την Ισπανία στο «Baa2», με θετικές προοπτικές, κάτι που υποδηλώνει ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει βελτίωσή της στο μέλλον.
Μεταξύ των κυριότερων σημείων επισημαίνει «τα αρχικά θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης να διορθώσει τις ανισότητες στην οικονομία και ειδικότερα αυτές για το έλλειμμα, τον τραπεζικό κλάδο και την αυξημένη ανεργία».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης