Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Washington Post: Και όμως, τα εισοδήματα της μέσης τάξης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970

Washington Post: Και όμως, τα εισοδήματα της μέσης τάξης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970
Νέα μεθοδολογία αλλάζει τα δεδομένα για τα εισοδήματα του 90% των αμερικανών, αν και οι πλουσιότεροι είχαν 3-4 φορές ταχύτερη αύξηση των εσόδων τους
Οι πιο διάσημοι αναλυτές ανισοτήτων αποκάλυψαν ένα νέο τρόπο για να υπολογίσουν το όλο και διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους υπερπλούσιους του πλανήτη και όλους τους υπόλοιπους.
Τα ευρήματα από τους οικονομολόγους Emmanuel Saez, Gabriel Zucman και Thomas Piketty, τα οποία παρουσιάζει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, είναι προκαταρκτικά και αναμένονταν με αγωνία από τη στιγμή που το συνέδριο της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης δημοσίευσε μία περίληψη μίας παραγράφου των αποτελεσμάτων τους πριν την έναρξη του συνεδρίου στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.
«Σε αντίθεση με τις έρευνες και τα ανεξάρτητα φορολογικά στοιχεία, βρίσκουμε σημαντική αύξηση στα μέσα προ φόρων εισοδήματα για το 90% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα από το 1970», γράφει σε ένα σημείο το κείμενο, πιθανότατα υποδεικνύοντας ότι οι ανησυχίες για στασιμότητα στα μέσα εισοδήματα είναι πιθανότατα υπερβολικές.
Αυτή η περίληψη έγινε δεκτή πανηγυρικά από ορισμένους συντηρητικούς που υποστηρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί και ειδικά η Hillary Clinton έκαναν λάθος τόσο καιρό να εστιάζουν στην ανισότητα των εισοδημάτων και τη στασιμότητα των μισθών της μέσης τάξης.
Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι ανέλυσαν τις τάσεις ανισότητας χρησιμοποιώντας ένα νέο συνδυασμό φόρων, έρευνας και στοιχείων από τα εθνικά αρχεία, τα οποία οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι καταγράφουν ακριβέστερα τα επίπεδα εισοδήματος σε όλο φάσμα του πληθυσμού διαχρονικά.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το 90% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα φαίνεται ότι τα έχει πάει καλύτερα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 από ότι αρχικά εκτιμόταν - αλλά όχι και πάρα πολύ καλύτερα.
Η τάση φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω γράφημα.



Συγκεκριμένα, η ανάλυση δείχνει ότι, μετά την προσαρμογή λόγω πληθωρισμού, το εισόδημα αυτού του κομματιού του πληθυσμού έχει αυξηθεί με ρυθμό 0,7% ετησίως, αντί να έχει μειωθεί όπως ήταν η κοινή αντίληψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα.
Βέβαια, αυτό ωχριά μπροστά στο εισόδημα του 10% του πληθυσμού με το μεγαλύτερο εισόδημα, που είδαν μία αύξηση του εισοδήματός τους τριπλάσια σε μέγεθος, ή σε σχέση με το κορυφαίο 1% σε εισοδήματα, που είχαν τετραπλάσια αύξηση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης