Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ήδη βρίσκονται σε bear market - Έρχεται πτώση

tags :
UBS: Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ήδη βρίσκονται σε bear market - Έρχεται πτώση
Κλείνουμε έναν μεγάλο κύκλο που διήρκησε επτά χρόνια, αναφέρει η UBS, κατά τον οποίο οι αγορές σε όλο τη μήκος της υφηλίου απέδωσαν σημαντικά κέρδη
Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ήδη βρίσκονται σε μια bear market, ξεκινώντας τη μεγάλη διόρθωση της ανόδου που προκλήθηκε από το 2009.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία 39σέλιδη ανάλυσή της η UBS, με τους αναλυτές Michael Riesner και Marc Müller να θεωρούν ότι ακόμη και εκείνες οι αγορές που συνεχίζουν ακόμη να ενισχύονται, αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν τη μεγάλη διόρθωση. 
Κλείνουμε έναν μεγάλο κύκλο που διήρκησε επτά χρόνια, αναφέρει η UBS, κατά τον οποίο οι αγορές σε όλο τη μήκος της υφηλίου απέδωσαν σημαντικά κέρδη. 
Επίσης, οι προσπάθειες της Κίνας να εξισορροπήσει τη ζήτηση από την επένδυση στην κατανάλωση, θα συμπιέσει το κόστος επένδυσης σε εμπορεύματα (όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα σιδηρομεταλλεύματα).
Έτσι το 2016 εκτιμάται μείωση και των τιμών των εμπορευμάτων, η οποία θα τροφοδοτηθεί από τη μείωση της ζήτησης, επηρεάζοντας σημαντικά τους κλάδους ενέργειας στις μετοχικές αγορές.
Επίσης, πολλοί αμφιβάλλουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,46 τρισ. ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Mario Draghi ότι επιπλέον μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ακόμα στο τραπέζι. 
Περαιτέρω δράση μπορεί να ενθουσιάσει τις αγορές, αλλά είναι ερώτημα αν κάποια από τις επιλογές που είναι ανοικτές για την ΕΚΤ έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους βασικούς παράγοντες που κρατούν την ευρωζώνη πίσω σε ό,τι αφορά ανάπτυξη και ζήτηση, για παράδειγμα η έλλειψη υποστηρικτικών δράσεων από τις αρχές που χειρίζονται τα δημοσιονομικά και τους προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με τη UBS, στην πραγματικότητα όμως, το 30% των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως, βρίσκονται σε bear market και ο αριθμός των αγορών που εισέρχονται σε bear market αυξάνεται συνεχώς. 
Οι ενδείξεις αυτές μας οδηγούν πίσω στα δυο μεγάλα κραχ του 2000 και του 2008 και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Μάλιστα, η UBS έχει συγκεντρώσει τις ανοδικές αγορές κατά τον τελευταίο αιώνα για τον Dow Jones Industrial Average:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης