Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει δομικά προβλήματα

Goldman Sachs: Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει δομικά προβλήματα
Η επιστολή της Goldman Sachs εκφράζει επιπλέον ανησυχίες και για την επικράτηση των συναλλαγών υψηλής ταχύτητας
Επιστολή στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσε η Goldman Sachs μέσω της οποίας εκφράζει μερικές από τις βαθιές ανησυχίες της για το πώς λειτουργούν οι αμερικανικές αγορές μετοχών.
Το κείμενο αναφέρεται ουσιαστικά στην αίτηση του IEX Group, ενός χώρου αγοραπωλησιών μετοχών, προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προκειμένου να καταστεί και επίσημα χρηματιστήριο.
Η επιστολή της Goldman Sachs ωστόσο εκφράζει ανησυχίες και για την επικράτηση των συναλλαγών υψηλής ταχύτητας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα συμφέροντα των δημόσιων ανταλλαγών και τη διάδοση των δεδομένων της αγοράς.
Το IEX, που έγινε γνωστό από τα Flash Boys του Michael Lewis - υπέβαλλε την αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Σεπτέμβριο οπότε και ξεκίνησε στις ΗΠΑ μια μεγάλη και έντονη συζήτηση για τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής αυτής.
Σύμφωνα με την Goldman, «η συζήτηση γύρω από την εφαρμογή του ΙΕΧ δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να κατανοήσει τα ευρύτερα προβλήματα δομής της αμερικανικής αγοράς» .
Η Goldman Sachs έχει μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών και συναλλαγών στον κόσμο , κατέχοντας τη δεύτερη θέση σε έσοδα τους πρώτους έξι μήνες του έτους , σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας .
Σε χρηματιστηριακές συναλλαγές , κατετάγη πρώτη από κοινού με την Morgan Stanley.
Αναφερόμενη στις συναλλαγές υψηλής ταχύτητας η επιστολή της Golman υπογραμμίζει μερικά σημαντικά σημεία:
Όπως καθιστούν σαφές «η ταχύτητα των συναλλαγών, μεμονωμένα , δε αποτελεί πρόβλημα.
Ωστόσο, η ταχύτητα , σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ από μη διαχωριζόμενες ανταλλαγές, έχει οδηγήσει σε μια υπερβολικά περίπλοκη αγορά .
Οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είναι ώριμες με επιχειρήσεις όπως η δική μας να επενδύουν στο χαμηλότερο latency τεχνολογίας για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Ωστόσο, η αξία για τους επενδυτές από αυτή την αδιάκοπη ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες ισως έχει φθάσει σε ένα σημείο οριακής απόδοσης για την αποτελεσματικότητα της αγοράς και της σταθερότητας».
Σε άλλο σημείο η επιστολή κάνει μια σειρά συστάσεων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς , συμπεριλαμβανομένων της υποσημείωσης ότι τα δεδομένα της δημόσιας αγοράς θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ταυτόχρονα .
Συγκεκριμένα αναφέρει οτι οι πληροφορίες για τις αγοραπωλησίες θα πρέπει να φθάνουν σε όλους τους παίκτες ταυτόχρονα, εξουδετερώνοντας έτσι τον αθέμιτο πλεονέκτημα ανταγωνισμού που πρόσφεραν η ταχύτητα και η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης