Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ριμπάουντ 20% στις ευρωαγορές εκτιμούν οι αναλυτές – Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα τροφοδοτήσουν το ράλι

Bloomberg: Ριμπάουντ 20% στις ευρωαγορές εκτιμούν οι αναλυτές – Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα τροφοδοτήσουν το ράλι
Οι αναλυτές εκτιμούν αναρρίχηση του δείκτη Stoxx Europe 600 στις 402 μονάδες από τα επίπεδα των περίπου 335 μονάδων που διαπραγματεύεται σήμερα
Παρά το χειρότερο ξεκίνημα για τις ευρωαγορές το 2016, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τους στρατηγικούς αναλυτές για την Ευρώπη, η πλειονότητα των οποίων διατηρεί την άποψη ότι θα σημειώσουν ριμπάουντ άνω του 20% μέχρι τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg και με βάση τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα αναρριχηθεί στις 402 μονάδες από τα επίπεδα των περίπου 335 μονάδων που διαπραγματεύεται σήμερα.
Αν και αυτό το επίπεδο είναι χαμηλότερο από τις 415 μονάδες που εκτιμούσαν οι αναλυτές τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μέτρα και ότι η βελτίωση της οικονομίας στην περιοχή θα βοηθήσει ώστε να ανακάμψει από τη βουτιά έστειλε τις μετοχές σε χαμηλό ενός έτους.
Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στον μήνα, μετά τις δηλώσεις Draghi, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
«Η ΕΚΤ ανοίγει την πόρτα λίγο περισσότερο και πιθανών στο δεύτερο μισό του έτους θα προχωρήσει σε νέα περικοπή επιτοκίων», σημειώνει ο Phillippe Gijsels, επικεφαλής στρατηγικής της BNP Paribas στις Βρυξέλλες και προσθέτει ότι «ακόμη υπάρχει μια θεμελιώδης ιστορία που παραμένει αρκετά αμετάβλητη. Αν οι αποτιμήσεις μείνουν σε αυτά τα επίπεδα, μπορεί να δούμε γιατί οι αγορές μπορούν να πάνε υψηλότερα.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έπεσαν σε μια bear market την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι μετοχές ανά τον κόσμο σημείωσαν βουτιά εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα πλήξει την ανάκαμψη, ενώ και το πετρέλαιο κινήθηκε χαμηλότερα.
Ο γερμανικός δείκτης DAX είναι μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο, σημειώνοντας πτώση 23% από τα υψηλά του περασμένου Απριλίου.
Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να είναι «bullish», προβλέποντας ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης θα σημειώσει ριμπάουντ 22%, στις 11.664 μονάδες μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η πτώση οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράψουν τη φθηνότερη αποτίμησή τους σε σχεδόν δύο χρόνια.
Ένα ράλι του Stoxx Europe 600 στις 402 μονάδες σημαίνει μια αύξηση σχεδόν 10% φέτος, την καλύτερη επίδοσή από το 2013 και την πέμπτη συνεχή ετήσια άνοδο.
Η Deutsche Bank, η πιο σωστή στις προβλέψεις της για το 2015, εκτιμά ότι ο Stoxx 600 θα αναρριχηθεί στις 380 μονάδες, ήτοι άνοδος 16% από το χθεσινό κλείσιμο.
Αν και παραμένει «bullish», η γερμανική τράπεζα είναι μία από τις τέσσερις εταιρείες που τον περασμένο μήνα προχώρησαν σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους.
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται υπερπουλημένες σε σχέση με το χρηματοοικονομικό κόστος και τους οικονομικούς δείκτες, «ανησυχούμε ότι αυτοί οι δείκτες μπορεί να αποδυναμωθούν, καθώς η αγορά απορροφά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ Κίνας και αμερικανικής πολιτικής», σημειώνει η Deutsche Bank.
Παρ' όλα αυτά, σχεδόν το ήμισυ των αναλυτών στην έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι ο Stoxx 600 θα ξεπεράσει το περυσινό ρεκόρ του, ενώ προβλέπουν ότι τα νέα μέτρα από την ΕΚΤ θα βοηθήσουν το ευρώ να ενισχυθεί κατά 1,7% το 2016, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2010.
Παράλληλα, προβλέπουν ότι τα κέρδη για τις εταιρείες του Stoxx 600 θα αυξηθούν άνω του 5% φέτος και τα επόμενα δύο.
«Ο Draghi πρέπει να συνεχίσει: πρέπει να πείσει τις αγορές ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε τάξη, ότι η κεντρική τράπεζα είναι παρούσα, ότι θέλει να μειώσει τα επιτόκια, το ευρώ και να σταματήσει οποιοδήποτε είδος κινδύνου», σημειώνει ο Pierre Mouton στη Notz, Stucki & Cie στη Γενεύη και προσθέτει ότι «αυτό θα κάνει για το υπόλοιπο του έτους».
«Ακόμη βλέπουμε ένα ισχυρό ράλι», σημειώνει, το οποίο θα λάβει χώρα στο δεύτερο ήμισυ του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης