Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι προκλήσεις του Ιράν, μετά την επιστροφή στις αγορές πετρελαίου - Προβλήματα στην αύξηση παραγωγής

Moody's: Οι προκλήσεις του Ιράν, μετά την επιστροφή στις αγορές πετρελαίου - Προβλήματα στην αύξηση παραγωγής
Η Moody's προβλέπει ότι το Ιράν θα προσθέσει επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το 2016, ασκώντας περισσότερες πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού»
Αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις είναι το Ιράν καθώς προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή «μαύρου χρυσού», μετά την επιστροφή του στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, προσθέτοντας μάλιστα περισσότερες ποσότητες αργού σε μια ήδη υπερκορεσμένη αγορά, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ενώ Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στις 16 Φεβρουαρίου να παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», στη συμφωνία ακόμη δεν έχει περιληφθεί το Ιράν.
Η Moody's προβλέπει ότι το Ιράν θα προσθέσει επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το 2016, ασκώντας περισσότερες πιέσεις στις τιμές.
Ωστόσο, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, το Ιράν είναι ακόμη αντιμέτωπο με σημαντικά εμπόδια ως προς την αύξηση της παραγωγής του, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η Τεχεράνη πρέπει να ανακτήσει την πελατειακή της βάση, να προσελκύσει επενδύσεις ώστε να αναβαθμίσει τις πετρελαιοπηγές του και να διαχειριστεί επιτυχώς μια σειρά από πολιτικούς κινδύνους.
«Το Ιράν θα προσπαθήσει να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Κίνα, όμως ανταγωνιστές του στην περιοχή μπορεί να εμποδίσουν τις προσπάθειές του, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι πλέον η μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου της Κίνας», επισημαίνει ο αναλυτής της Moody's, Waheed Sheikh και προσθέτει ότι «η Κίνα είναι πιθανόν να διατηρήσει την πολιτική εισαγωγής πετρελαίου, αντί να διακινδυνεύσει να καταστρέψει τους δεσμούς της με κάθε χώρα».
Ένα ακόμη εμπόδιο για το Ιράν, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, είναι η μεγάλης ηλικίας υποδομές πετρελαίου, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς στην αγορά πετρελαίου θα απαιτήσει επενδύσεις κεφαλαίου 250-200 δισ. δολάρια προκειμένου να εκσυγχρονιστούν.
«Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να επενδύσουν τώρα, διότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν αποδυναμώσει τα έσοδά τους και έχουν οδηγήσει τις ροές κεφαλαίων τους βαθιά στο κόκκινο», σημειώνει ο Sheikh, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες κεφαλαίων τουλάχιστον μέσα στο 2016».
Επιπλέον, οι πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ απαγορεύεται να επενδύσουν στο Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ διατηρούν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης που αφορούν την τρομοκρατία και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Μια αποτυχία του Ιράν να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά, που υπεγράφη από Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει πολιτικό ρίσκο, καθώς αναμένεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στη χώρα μέσα στον μήνα.
Από το ποιες δυνάμεις θα αναδειχθούν σε αυτές τις εκλογές, σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί ή μεταρρυθμιστές, θα εξαρτηθεί και η επαναπροσέγγιση του Ιράν με τις ΗΠΑ, επισημαίνει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης