Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's για Κίνα: Επικίνδυνη η αύξηση του χρέους, απίθανη όμως μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τύπου 2008

Moody's για Κίνα: Επικίνδυνη η αύξηση του χρέους, απίθανη όμως μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τύπου 2008
«Οι αρχές δεν έχουν μόνον επίγνωση της κατάστασης, αλλά έχουν τα εργαλεία και την πρόθεση, τη βούληση να αντιμετωπίσουν το θέμα», επισημαίνει ο οίκος
Τα επίπεδα υψηλού χρέους στην Κίνα είναι επικίνδυνα, όμως μια επικείμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τύπου 2008 είναι απίθανη, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του χρέους της Κίνας έχουν ενταθεί τους πρόσφατους μήνες εν μέσω ευρύτερης επιβράδυνσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Επενδυτές με μεγάλη επιρροή, όπως η Kyle Bass και ο George Soros, έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο πιστωτικής κρίσης στην Κίνα, με την πρώτη να επισημαίνει την παρουσία «ωρολογιακών βομβών» στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας.
Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζονται και σε λιγότερο ενθουσιώδεις αξιολογήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας τους πρόσφατους μήνες.
Η Moody's έχει δώσει αξιολόγηση Aa3, την τέταρτη υψηλότερη, για την Κίνα, με αρνητικές προοπτικές τον Μάρτιο, εξαιτίας της αύξησης του βάρους του χρέους και αξιοσημείωτων ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
Σε αρνητικές υποβάθμισε τις προοπτικές και η Standard and Poor's τον Μάρτιο.
Πάντως, παρά τις προειδοποιήσεις, η Moody's αναφέρει ότι οι κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και ότι θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να σταθεροποιήσουν την πορεία του… καραβιού.
«Οι αρχές δεν έχουν μόνον επίγνωση της κατάστασης, αλλά έχουν τα εργαλεία και την πρόθεση, τη βούληση να αντιμετωπίσουν το θέμα», επισημαίνει.
Η ανάπτυξης της Κίνας, προσθέτει ο οίκος, όπως και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ακόμη αρκετά ισχυρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης