Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Spiegel: Και ξαφνικά, η ελληνική κρίση επέστρεψε - Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιθυμούν να παίξουν τα παιχνίδια του Τσίπρα

Spiegel: Και ξαφνικά, η ελληνική κρίση επέστρεψε - Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιθυμούν να παίξουν τα παιχνίδια του Τσίπρα
Αναβιώνουν οι μνήμες του καλοκαιριού του 2015, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό
«Διαφωνία δισεκατομμυρίων: Και ξαφνικά η ελληνική κρίση επέστρεψε» τιτλοφορείται σημερινό (27/4) δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη νέα δόση των δισεκατομμυρίων, αλλά αρνείται τα νέα μέτρα λιτότητας.
Το περιοδικό Spiegel κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως λέει, «η παλιά αντιπαράθεση αναζωπυρώνεται, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα».
Αναβιώνουν μνήμες του καλοκαιριού του 2015, προσθέτει, και αυτό δεν είναι καλό: για εβδομάδες οι ηγέτες της Ε.Ε. διαπραγματεύονταν, με τη μία Σύνοδο να ακολουθεί την άλλη, και την Ελλάδα να φτάνει στο παραπέντε πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη, πριν επέλθει συμφωνίας του… τελευταίου λεπτού.
Τώρα, σημειώνει το Spiegel, απειλούμαστε με μία επανάληψη του δράματος.
Και ενώ την Πέμπτη (28/4) το Eurogroup θα αποφάσιζε για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ωστόσο ο επικεφαλής Jeroen Dijsselbloem ακύρωσε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με την Ελλάδα στο επίκεντρο, όμως ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε την πρόταση με ένα ξεκάθαρο «Όχι», άποψη στην οποία συναίνεσε και ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έκτακτα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ο λόγος της νέας ρήξης: Η Ελλάδα αρνείται να συναινέσει σε νέα, έκτακτα μέτρα, τα οποία θα τίθεντο σε ισχύ στη χώρα, σε περίπτωση που αποτύχει στους στόχους για την οικονομία.
Αυτά τα μέτρα (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) θεωρούνται ως προϋπόθεση για της συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που επιθυμεί, κυρίως, η Γερμανία.
Το ΔΝΤ αμφισβητεί τις ικανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, περισσότερο από ό,τι οι υπόλοιποι δανειστές και για αυτό ζητάει τα επιπλέον μέτρα.
Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, έχει προτείνει μία άλλη λύση, σημειώνει το Spiegel: Αν η ελληνική οικονομία δεν πετύχει τους στόχους να μειωθούν αυτομάτως κατά 10% οι κυβερνητικές δαπάνες.
Οι δανειστές όμως θεωρούν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αόριστη.

Στα τέλη του Ιουνίου όλες οι κρίσεις στην Ευρώπη κορυφώνονται

Το αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής αποτέλεσε έκπληξη για τους δανειστές, καθώς η Αθήνα στη συνάντηση τουΣαββάτου δεν είχε προβάλλει αντιρρήσεις στα πρόσθετα μέτρα, επισημαίνει το Spiegel, προσθέτοντας ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση».
Όμως τώρα ο χρόνος τελειώνει: Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, που θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση 2,4 δισ. ευρώ, όμως ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται χρηματοδοτικά στο όριά της και συλλέγει τα αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών οργανισμών.
Αν δε βρεθεί γρήγορα λύση, τότε η ελληνική κρίση ενδέχεται να συμπέσει χρονικά και με άλλα προβλήματα:
• Μια νέα επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης το ερχόμενο καλοκαίρι.
• Τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για τη βίζα και τις απειλές της τουρκικής πλευράς για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό.
• Τη διεξαγωγή εκλογών στην Ισπανία, με πιθανότερη ημερομηνία την 26η Ιουνίου.
• Το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ε.Ε. στη χειρότερη κρίση από τη δημιουργία της.
Αυτή η σύμπτωση των γεγονότων είναι αμφίσημη για τον Τσίπρα: Του δίνει ένα μέσο πίεσης για τις απαιτήσεις του, δεδομένου ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο έλληνας πρωθυπουργός - σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2015 - δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής: Η προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα στη Βρετανία επισκιάζουν την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν καμία επιθυμία να αφήσουν τον Τσίπρα να πρωταγωνιστήσει.
Πάντως, η συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, καθώς το ζήτημα του Grexit είναι κάτι που για κανένα λόγο οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να συζητήσουν ξανά.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης