Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ: Καθοριστική η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών για τη συνέχεια στο ΧΑ

Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ: Καθοριστική η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών για τη συνέχεια στο ΧΑ
Η εποχική χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα, με το XA να τηρεί στάση αναμονής, έχοντας όλα τα φώτα για να κάνει την υπέρβαση
Η ελληνική αγορά κατάφερε και αυτή την εβδομάδα να κλείσει στα επίπεδα των 571 μονάδων στις δημοπρασίες της Παρασκευής, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των Stress Tests απο την EBA.
H κατοχύρωση κερδών στις τραπεζικές μετοχές συνεχίστηκε όλη την εβδομάδα με τα πονταρίσματα της τελευταίας στιγμής να σώζουν την κατάσταση επαναφέροντας το Δείκτη Τραπεζών (ΔΤΡ) σε ουδέτερη ζώνη, μετά το σήμα πώλησης που δόθηκε τη Δευτέρα.
Η εποχική χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα, με το XA να τηρεί στάση αναμονής, έχοντας όλα τα φώτα για να κάνει την υπέρβαση.
Η εβδομάδα έκλεισε οριακά αρνητική για τον Γενικό Δείκτη (-0,04%), ενώ ο FTASE25 και ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράψαν εβδομαδιαίες απώλειες -1,04% και -3,67% αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης παρά τις ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τραπεζών, κατάφερε να κρατήσει με άνεση τις 560 μονάδες, σημείο που είχαμε επισημάνει στο προηγούμενο σχόλιο, διατηρώντας την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση. Η τεχνική εικόνα της αγοράς παραμένει βραχυπρόθεσμα ανοδική και αυτή την εβδομάδα, με τις τράπεζες να έχουν το πάνω χέρι στην επόμενη κίνηση της αγοράς μετά την δημοσίευση των Stress Tests των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Για την διατήρηση της ανοδικότητας του Γενικού Δείκτη οι 560 μονάδες παραμένουν ως η πιο σημαντική στήριξη και αυτή την εβδομάδα, με την ζώνη των 520 μονάδων να λειτουργεί ως stop loss για τους “Long”. Στον αντίποδα με μία πιθανή διάσπαση των 571 μονάδων οι κοντινότερες αντιστάσεις βρίσκονται στις 580 και 591 μονάδες.
Τα αποτελέσματα των Stress Tests από την EBA δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα μεγάλες εκπλήξεις, με την Monte dei Paschi di Siena και την Allied Irish Bank να μην καταφέρνουν να διατηρήσουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) άνω του 5,5% στο δυσμενές σενάριο, με την πρώτη μάλιστα να εμφανίζει και αρνητικό ποσοστό (2,4%).
Τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν θετικά από την ΕΚΤ, η οποία εκτιμά ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση να απορροφήσουν τους οικονομικούς κλυδωνισμούς από την ανάλογη αξιολόγηση του 2014.
Υπενθυμίζουμε ότι οι πορτογαλικές όπως και οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στα τεστ αντοχής του 2016, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η εικόνα θα ήταν αρκετά χειρότερη με την συμπερίληψή τους, ενώ μένει να δούμε αν οι αγορές συμμερίζονται τα θετικά σχόλια της ΕΚΤ για τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Η εγχώρια ειδησεογραφία αποτελείται αποκλειστικά απο τα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου του ομίλου Μυτιλιναίου την Τετάρτη (ΜΥΤΙΛ και ΜΕΤΚ) ενώ την Πέμπτη πρίν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώνει η Frigoglass. Η καταβολή του έκτακτου μερίσματος της ΜΠΕΛΑ ύψους 0,27 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης