Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ποιες εταιρείες στην Ιταλία θα επηρεαστούν από την ιταλική τραπεζική κρίση και ποιες όχι

Moody's: Ποιες εταιρείες στην Ιταλία θα επηρεαστούν από την ιταλική τραπεζική κρίση και ποιες όχι
Η έκθεση των ιταλικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό είναι περιορισμένη
Οι ιταλικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες θα μείνουν κατά κύριο λόγο ανεπηρέαστες από ενδεχόμενο περιορισμό των τραπεζικών δανείων, καθώς λίγες είναι εκείνες οι εταιρείες που βασίζονται σε μελλοντικά δάνεια, που οι ιταλικές τράπεζες πιθανόν να ανακαλέσουν ή να μειώσουν στην περίπτωση που δεν μπορούν να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια ή να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο, αναφέρει σε ανάλυση της Moody's.
«Η έκθεση των ιταλικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό είναι περιορισμένη, με λίγες να εξαρτώνται από την αδιάθετη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση» επισημαίνεται στην έκθεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, κυρίως στον τομέα των κατασκευών, όπου οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας αν οι τράπεζες διακόψουν τη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η μείωση του τραπεζικού δανεισμού θα επηρεάσει τις μικρές επιχειρήσεις που δεν είναι στο... μικροσκόπιο της Moody' s.
Όσον αφορά στις εταιρείες που αξιολογούνται από τη Moody's, όμως, ο κίνδυνος μείωσης του τραπεζικού δανεισμού θα επηρεάσει μόνο εκείνες που είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα της αξιολόγησης, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότερες από τις 16 ιταλικές μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που έχουν βαθμολογηθεί με «Β» που βασίζονται στον αδιάθετο βραχυπρόθεσμο δανεισμό έχουν ως απόθεμα αρκετές πηγές ρευστότητας, είτε ως μετρητά είτε ως διαθέσιμα πιστωτικά όρια, για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πρόβλημα.
Οι εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο από ενδεχόμενη μείωση του τραπεζικού δανεισμού από τις ιταλικές τράπεζες είναι η Astaldi S.p.A. (Β2 αρνητικό) και Cooperativa Muratori e Cementisti C.M.C. (CMC, Β2 σταθερό), λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από κονδύλια που δεν έχουν διατεθεί.
Παρά τη χαμηλότερη έκθεση σε κονδύλια που δεν έχουν διατεθεί, η Moody's βλέπει κάποιο κίνδυνο για τον κατασκευαστή γυαλών οράσεως Marcolin S.p.A. (Β2 αρνητική), λόγω της έλλειψης εναλλακτικών πηγών ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης