Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton και J P Morgan: Το ράλι στα ομόλογα οφείλεται στις κεντρικές τράπεζες

Franklin Templeton και J P Morgan: Το ράλι στα ομόλογα οφείλεται στις κεντρικές τράπεζες
Δεν αποκλείεται οι αποδόσεις των ομολόγων να συνεχίσουν να υποχωρούν προέβλεψε η J P Morgan.
To ράλι που σημειώνεται στα ομόλογα με ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των Βρετανικών, Ισπανικών και Ιρλανδικών ομολόγων είναι απόρροια της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και ειδικά εσχάτως της BOE της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας εκτιμούν οι Franklin Templeton και J P Morgan
Η ενίσχυση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας BOE ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά σε Βρετανία, Ιρλανδία και Ισπανία ενώ στην Γερμανία η καμπύλη αποδόσεων σχεδόν στο σύνολο της έχει αρνητικά επιτόκια.
Με βάση τους FT οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν ξεχωρίσει ανοδικά μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια στο 0,25% στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της BoE - και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  70 δις στερλινών που περιλαμβάνει αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Με τις κεντρικές τράπεζες σε Ιαπωνία και ευρωζώνη να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζουν να γράφουν ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών,  επιδεινώνοντας σοβαρά την ρευστότητα και τις αποδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν αγοράσει κρατικά ομόλογα.
Οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν επιθετικά να καταπολεμήσουν το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού ανέφερε η  Franklin Templeton.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. 
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην Βρετανία υποχώρησαν στο 0,56% ενώ και στα 30 χρόνια στα 1,36% σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας έπεσε κάτω από το 1% στο 0,97% καθώς η ποσοτική χαλάρωση αντισταθμίζει τις ανησυχίες των επενδυτών για την αδυναμία της χώρας να σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι αποδόσεις των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων επίσης σημείωσαν ρεκόρ στο 0,37%.
Το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας υποχώρησε στο 1,11% πλησιάζοντας το χαμηλό του 2015 παρ΄ ότι η DBRS έθεσε σε credit watch την οικονομία.
Κατά την JPMorgan, η νέα ώθηση στις αγορές ομολόγων θα πρέπει να αποδοθεί στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας.
Δεν αποκλείεται οι αποδόσεις των ομολόγων να συνεχίσουν να υποχωρούν προέβλεψε η J P Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης