Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Ο κίνδυνος ενός μη βιώσιμου σπιράλ χρέους στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι… προθέσεις της κυβέρνησης

HSBC: Ο κίνδυνος ενός μη βιώσιμου σπιράλ χρέους στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι… προθέσεις της κυβέρνησης
Σύμφωνα με την HSBC, η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε ό,τι μπορούσε, τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη βρετανική κυβέρνηση
Η βρετανική κυβέρνηση είναι πιθανόν να εφαρμόσει μεγάλα μέτρα δημοσίων δαπανών για να ενισχύσει την ανάπτυξη στα στοιχεία του Φθινοπώρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών και της ακινήτων και ενδεχομένως μειώνοντας τον ΦΠΑ, εκτιμά η HSBC.
«H τράπεζα της Αγγλίας έχει κάνει ό,τι μπορεί.
Τώρα όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην κυβέρνηση» αναφέρει σε πρόσφατο note ο Simon Wells της HSBC, που παρουσιάζει σήμερα (22/8/2016) το Business Insider.
«Στο σημερινό περιβάλλον, η υπόθεση για δημόσιες επενδύσεις είναι επιτακτική.
Τα επιτόκια δεν μπορούν να μειωθούν άλλο, η αβεβαιότητα είναι σε ακραία επίπεδα και ο δανεισμός φθηνός.
Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές (δηλ. η επίπτωση των δημοσιονομικών κινήτρων στο ΑΕΠ) είναι μεγαλύτεροι όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση»
Η βασική υπόθεση εδώ είναι ότι το Brexit θα ενισχύσει τη βρετανική οικονομία καθώς οι επιχειρήσεις αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής όσον αφορά στις επενδύσεις τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ.

Οι εκτιμήσεις για… επιβράδυνση

Στο μεταξύ, σχεδόν όλες οι μεγάλοι οικονομολόγοι και οι τράπεζες πιστεύουν ότι η Βρετανία οδεύει προς μια επιβράδυνση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ούτε λίγο ούτε πολύ εξαντλήσει τα όπλα της όσον αφορά στη νομισματική πολιτική στην προσπάθεια της αποτρέψει μια επιβράδυνση, μειώνοντας τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.
Ο Wells και η ομάδα του πιστεύουν ότι είναι πλέον καιρός για την κυβέρνηση να επιταχύνει και να κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει ώθηση στην οικονομία.
«Εμείς υποστηρίζουμε ότι η αύξηση των επενδύσεων του δημόσιου τομέα μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική μορφή κινήτρων και ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη ευκαιριών σε έργα υποδομής, κυρίως στον τομέα των μεταφορών και στις κατασκευές.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση μπορεί να είναι θετική σε μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, που θα αντισταθμίσει μέρος της ανόδου του πληθωρισμού που προκύπτουν από την υποτίμηση της στερλίνας».

«Σπιράλ μη βιώσιμου χρέους»

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May «αντιμετωπίζει μια επιλογή μεταξύ μιας βραχυπρόθεσμης οικονομικής ώθησης και να μεταθέσει τα προβλήματα για τις μελλοντικές κυβερνήσει ή να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμες οικονομικές πολιτικές με στόχο την υψηλότερη μελλοντική ευημερία».
Σύμφωνα με το Business Insider, μπορεί επενδύοντας σήμερα να αυξηθεί το ΑΕΠ και να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση της ανεργίας, αλλά αυτό όμως θα ενισχύσει τον δανεισμό αυξάνοντας έτσι το χρέος της χώρας.
Μπορεί τώρα οι χαμηλές αποδόσεις να κάνουν πιο εύκολο τον δανεισμό, ωστόσο οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν ένα βουνό χρέους, που σήμερα ανέρχεται σε 84% του ΑΕΠ.
Ακόμη χειρότερα, ακόμη και αν η κυβέρνηση αναλάβει τον κίνδυνο και ξοδέψει για την τόνωση της οικονομίας, υπάρχει μια πιθανότητα να πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη βελτίωση που θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα.
«Η κυβέρνηση δανείζεται περισσότερα για να πληρώσει τους ανθρώπους να σκάβουν τρύπες και στη συνέχεια για να πληρώσει άλλους να τις γεμίσουν.
Αυτό και πάλι δεν ακούγεται σαν μια συνταγή για μακροπρόθεσμη ευημερία» γράφει η HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης