Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pantheon: Ανησυχητικό σημάδι για τη βρετανική οικονομία - Υψηλή διακράτηση μετρητών

Pantheon: Ανησυχητικό σημάδι για τη βρετανική οικονομία - Υψηλή διακράτηση μετρητών
Οι Βρετανοί κρατούν όλο και περισσότερα μετρητά κι αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με ανάλυση της Pantheon Macroeconomics.
Όπως αναφέρεται, μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσό των narrow money (σσ.: χαρτονομίσματα, νομίσματα, καταθέσεις όψεως αλλά και άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από την κεντρική τράπεζα).
Η ετήσια αύξηση των χρημάτων που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί στο 8,3% τον Αύγουστο από 5,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Μάλιστα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η αύξηση του μετρητών που κυκλοφορεί θα συνεχίσει να αυξάνεται.

narrow money sept 19
«Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη τροφοδότησε τις κατηγορίες ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ακολούθησε μια λανθασμένη πολιτική τον Αύγουστο, όταν μείωσε τα επιτόκια και επανεκκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι επικριτές επισημαίνουν ότι η προσφορά χρήματος δεν ΄΄πέρασε΄΄ στην έκθεση για τον πληθωρισμό του Αυγούστου ή στα πρακτικά της συνεδρίασης της MPC τον Σεπτέμβριο» επισημαίνει η Pantheon Macroeconomics.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση «από το παραπάνω γράφημα προκύπτει, ότι τα narrow money αυξάνονται καθώς η οικονομία μπήκε σε ύφεση το 2008.
Ο ρυθμός αύξησης των narrow money ενισχύθηκε κατά την έναρξη της χιλιετίας, όταν υπήρχαν φόβοι για κατάρρευση των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.
Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα, και όχι η αύξηση του εισοδήματος, οδηγεί τη ζήτηση χρήματος».
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, είναι απίθανο να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η ισχυρή αύξηση της ποσότητας του χρήματος έχει προκύψει παράλληλα με την κατάρρευση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και την απαισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας από το δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Αντιθέτως, οι άνθρωποι διακρατούν χρήματα σε περιόδους εμπιστοσύνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο peak της ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας στα μέσα του 2014, οι απαιτήσεις για μετρητά χτύπησαν χαμηλό ρεκόρ.

narrow money cycle

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης