Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Το γράφημα που αποδεικνύει ότι υπάρχει μόνο 1% πιθανότητα ενός Exitaly

Credit Suisse: Το γράφημα που αποδεικνύει ότι υπάρχει μόνο 1% πιθανότητα ενός Exitaly
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, το ιταλικό δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου
Το ιταλικό δημοψήφισμα είναι το επόμενο (μετά το βρετανικό) βασικό πολιτικό γεγονός της χρονιάς.
Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi έχει δηλώσει ότι αναμένει να διεξαχθεί μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Credit Suisse το δημοψήφισμα της Ιταλίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, σε αντίθεση με το Brexit (όπου κάποιοι πολιτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με το τέλος της καριέρας τους) στην Ιταλία τα πράγματα είναι πιο… ρευστά.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει

Σύμφωνα με τη Credit Suisse το «όχι» είναι μια πραγματική πιθανότητα, που θα μπορούσε να έχει αρνητικές πολιτικές και οικονομικά επιπτώσεις για τη χώρα.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ (Exitaly).
Η ανησυχία ενός ντόμινο (από το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα στις πρόωρες εκλογές μετά στο δημοψήφισμα για το ευρώ και ενδεχόμενο Exitaly) βασίζεται στην αρχική τοποθέτηση του Renzi ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το «όχι» κερδίσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κερδίσει τις εκλογές -δεδομένης τη δέσμευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ- τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για το Exitaly.
Ωστόσο, τελευταία, ο Renzi φαίνεται να έχει προχωρήσει σε αναδίπλωση από την αρχική του δήλωση, καθώς έχει σταματήσει να αναφέρεται στο ενδεχόμενο παραίτησης του (χωρίς να το αρνείται) ενώ επισημαίνει ότι οι νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2018 όπως είναι προγραμματισμένο, ό,τι και να συμβεί με το δημοψήφισμα.
Εν ολίγοις, η Credit Suisse εκτιμά ότι το σενάριο του Exitaly απαιτεί μια ακολουθία απίθανο ή και εσωτερικά ασυνεπών γεγονότων.
Γι' αυτό και η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι -σύμφωνα με την τράπεζα- στο 1%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης