Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Manulife: Το ιταλικό δημοψήφισμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα μία ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση

Manulife: Το ιταλικό δημοψήφισμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα μία ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση
Η επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management δήλωσε στο CNBC ότι μια νέα τραπεζική κρίση στην Ιταλία μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη
Ακόμα μία τραπεζική κρίση αναμένεται να προκαλέσει στην Ευρώπη το ιταλικό δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου του 2016.
«Κατά την άποψη μου ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τον τραπεζικό τομέα -ακόμα μεγαλύτερος και από τον πολιτικό κίνδυνο» δήλωσε στο CNBC η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management εκτιμώντας «ότι θα υπάρξει κάποια πολιτική αστάθεια» .
Δεδομένων των δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τις οποίες στο ιταλικό δημοψήφισμα αναμένεται να υπερισχύσει το «όχι» αλλά και των δηλώσεων του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που οι μεταρρυθμίσεις του απορριφθούν, αναμένεται επιστροφή της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
«Αν σημειωθεί νέα κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, όχι μόνο θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη αλλά και η λύση στην οποία μπορεί να καταλήξει η ο Renzi σπάζοντας τους κανόνες και διασώζοντας τις τράπεζες, θα υπονομεύσει μαζικά την τραπεζική ένωση, που είναι ο μόνος τομέας όπου έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ευρώπη από την αρχή τις κρίσης» επεσήμανε η Greene.
Μια τραπεζική κρίση στην Ιταλία θεωρείται ως πιθανή αν οι επενδυτές αποφασίσουν να σταματήσουν να συμβάλλουν στη λύση που αρμόζει για κάποιες από τις πιο αδύναμες ιταλικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το CNBC, οι διαχειριστές των assets, οι ασφαλιστές και οι τράπεζες συμφώνησαν νωρίτερα φέτος (σσ 2016) στη διάσωση των πιο αδύναμων τραπεζών καθησυχάζοντας τις αγορές σχετικά με τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times μέχρι και οχτώ ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση εάν στο δημοψήφισμα της Ιταλίας υπερισχύσει το «όχι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης